Диагноза дискова херния. Ами сега?

“Дискова херния”. За много хора тази диагноза звучи плашещо. Ако наскоро сте чули, че страдате от дискова протрузия или дискова херния, бързаме да ви успокоим. Дисковата херния е често срещано заболяване на гръбначния стълб. Медицината вече отлично познава неоперативни методи, които могат да ви помогнат да се справите, без значение дали имате лумбална дискова херния (на кръста) или шийна дискова херния (на врата).

Дисковата херния се проявява с различни симптоми. При някои може да се причинява силна болка и слабост. Възможно е да се наблюдава още при дискова херния мравучкане и изтръпване на краката. По-подробно за това какви са често срещаните при дискова херния симптоми – четете тук. Вече сме говорили за това. Настоящата статия има за цел да разгледа през кои стадии на развитие обикновено преминава дисковата херния, както и какви са начините за лечение.

дископатия

Дискова херния: Стадии на развитие

Правим уточнението, че на някои места е възможно да срещнете като първи етап дегенерация на диска. Това е така, защото износването на междупрешленния диск нерядко е причина за поява на дискова херния. Износването на диска, от своя страна, може да е породено от натоварване (например при извършване на определени движения продължително време). Може да бъде и резултат от напредване на възрастта и намаляване течността, съдържаща се в междупрешленните дискове. Дисковете съдържат специална течност, благодарение на която човек може да се движи във всички посоки. 

За да обясним по-добре етапите, през които минава дисковата херния, трябва да кажем също, че междупрешленните дискове са съставени от пулпозно ядро и фиброзен пръстен. Разкъсването на фиброзния пръстен от пулпозното ядро е основание да говорим за наличие на дискова херния. И така. Четирите стадия на дисковата херния са:

 • Протрузия на диска – Пулпозното ядро разкъсва фиброзния пръстен. Част от ядрото се измества в периферията. Целостта на задния надлъжен лигамент е запазена.
   
 • Пролапс на диска – Този етап е съпроводен от голяма болка. Ядрото все още се задържа от вътрешните слоеве, но е на път да напусне (да премине през) периферията на фиброзния пръстен.
   
 • Екструзия на диска – На следващ етап част от ядрото вече напуска очертанията на фиброзния пръстен и се разполага в гръбначномозъчния канал.
 • Секвестрация на диска – Това е последният и най-тежък етап. Част от пулпозното ядро може да се движи по гръбначномозъчния канал и да притиска нервни структури. 

 

На илюстрацията по-долу може да видите нагледно как пулпозното ядро излиза извън влакната на фиброзния пръстен.

стадии дискова херния

Как се лекува дискова херния? Какви са възможностите за лечение?

Сигурни сме, че ако сте били с диагностицирани с дискова херния, се интересувате какви са начините за лечение. Лекуващият специалист е човекът, който трябва да ви препоръча лечение според това в кой стадий е хернията и да определи дали се налага при дискова херния операция. 

 • Упражнения 

Неслучайно казват, че спортът е здраве. И ние многократно сме обръщали внимание на това колко е важна двигателната активност. Дори да сте диагностицирани с дискова херния, това не означава, че не трябва да правите тренировки. Не става въпрос за интензивни натоварвания и вдигане на тежки предмети, а за лесни упражнения. Такива, които са специално пригодени за пациенти с дископатия. Упражненията помагат за укрепване на мускулите, които поддържат гръбначния стълб, за намаляване на напрежението и на последно място – за превенция срещу повторна поява на дискова херния. Разбира се, важно е да съгласувате с лекуващия лекар какви упражнения точно може да правите.

 • Операция

При нас, МЦ “Д-р Людмил Димитров” препоръчваме оперативно лечение на нашите пациенти само в 3 основни случая. Ако имате смущения в походката, намаление загубата на сетивността на крайниците или изпитвате затруднения с ходенето до тоалетна, тогава с голяма вероятност ще бъдете насочени да обмислите вариант за операция. Може да прочетете интервю на Д-р Людмил Димитров и да разберете защо той смята, че че хирургична операция е нужна само в краен случай.  

 • Неоперативно лечение озонотерапия и лазертерапия

Факт е, че дисковата херния е често срещано заболяване, което предизвиква болка и дискомфорт. Друг факт е, че има немалко възможности за неоперативно лечение, които могат да се опитат, преди да се пристъпи към операция. Озонотерапия, акупунктура, съчетани с движение и подходящи упражнения, са подходящ вариант, който може да помогне за облекчаване на болката.

Ако дисковата херния не е в напреднал случай, може да опитате озонотерапия в комбинация с лазер терапия. В тази статия сме споделили защо е добре да се прилагат тези две терапии паралелно. А ако търсите доверен партньор в борбата с дисковата херния, ще се радваме да ни посетите на ул. Брезовска 34, гр. Пловдив. Имаме дългогодишен опит в неоперативното лечение на заболяването.