Дисковата херния е заболяване на гръбначния стълб, при което фиброзният пръстен на междупрешленния диск се разкъсва. В резултат на това, пулпозното ядро се деформира, навлиза в гръбначномозъчния канал и притиска структурите му.

В поредица от две статии ще разгледаме накратко какви са симптомите на дискова херния. Ще изясним от какво се влияе процесът на възстановяване и какво може да направите, за да остане болката само неприятен спомен, не и част от ежедневието ви. 

Важно е да имате предвид, че настоящата статия не замества медицинска консултация. Ако имате дискова херния или съмнения за такава, трябва да се консултирате със специалист. Той ще ви насочи какво лечение да предприемате. Препоръките по-долу са общи и имат единствено информативна и образователна цел. 

Час за консултация със специалисти с многогодишен опит може да запазите при нас в МЦ “Д-р Людмил Димитров”. Точната локация, на която може да ни откриете, е гр. Пловдив, ул. Брезовска 34, ет. 4. А ако искате да се свържете с нас, позвънете на телефон 032/ 950 019. Ще отговорим на всички ваши въпроси във връзка с предлаганите от нас терапии. 

Какви са симптомите на дисковата херния?

Лумбалната дискова херния е дискова херния в областта на кръста. Дископатия в областта на шията се нарича цервикална дискова херния. Има и дискова херния в гръдния кош, като тя се среща по-рядко от другите, затова днес няма да се фокусираме върху нея. 

Нека видим някои от най-разпространените при дискова херния симптоми. Неслучайно започваме с това. Сякаш едва когато се проявят първите симптоми, си припомняме, че здравето е най-голямото богатство. 

Дискова херния (дископатия) – симптоми

Симптомите на дискова херния са различни според това къде е локализирана хернията. Ето някои от “червените лампички”, алармиращи, че може да имате дископатия и трябва да запазите час за невролог скоро: 

  • Болка в гърба/врата;
  • Изтръпване и слабост в тялото, резултат от притискане на нерва;
  • Отслабване на рефлексите на горните и долните крайници (ръце и крака);
  • Моторна слабост и мускулна слабост (отслабване на мускулите на ръцете и краката);
  • Чести спазми и изменена чувствителност в засегнатите зони.

Отличително за болката при дискова херния е, че тя най-често се усилва при на пръв поглед обикновени действия – кихане и кашляне. Как да различите болките в кръста от дискова херния може да прочетете тук. Когато усетите болка, не взимайте поредното болкоуспокояващо, което да притъпи временно дискомфорта. Вместо това потърсете подкрепа в лицето на специалист, за да откриете първопричината за нея. 

Дискова херния: Причини

Напредване на възрастта, неактивен начин на живот, неправилно стоене или неправилно вдигане на тежки предмети. Това са все фактори, причиняващи здравословни проблеми, в това число и дискова херния.

болка в кръста - един от най-често срещаните симптоми на дискова херния

Как се поставя диагноза за цервикална и лумбална дискова херния?

Диагнозата дискова херния трябва да бъде поставена от специалист невролог. Той следва да оцени дали съпътстващите ви симптоми отговарят на симптоми на дискова херния. Част от прегледа следва да бъде и насочване за СТ сканиране, ядрено-магнитен резонанс или рентгенова снимка. 

По време на прегледа споделете от колко време е налице дискомфортът, както и какво влошава болката. Разкажете дали имате болки в гърба например, дали болката се засилва при натоварване, дали сте преживели падане или друга травма наскоро. 

Ако неврологът потвърди диагнозата – означава, че сте открили причината, а това е важно за хода на лечение. Важно е да се лекува причината, а не да бъде потискан симптомът.

Нужна ли е операция за лечение на дискова херния? Колко време е необходимо за възстановяване при дископатия?

Вероятно ще попитате колко време отнема лечението. За това колко бързо ще се възстановите е трудно да се прогнозира в началото. Това до голяма степен зависи дали дисковата херния е в начален или напреднал стадий, както и какво е общото ви здравословно състояние. При всички случаи, въоръжете се с търпение и следвайте препоръките на лекуващия лекар, за да не се задълбочава състоянието. 

Съвсем скоро, във втора част на статията ще ви разкрием факторите, оказващи влияние върху процеса на възстановяване. Ще ви споделим защо вярваме, че е възможно при дискова херния лечение без операция и защо грижата за здравето трябва да е ваш основен приоритет. Ще научите какво трябва да правите, за да се грижите правилно за междупрешленните дискове, и как силните болки в гърба могат да останат в миналото. 

Следете блога ни. Втора част ще бъде публикувана след седмица – точно след 7 дни.