В първа част говорихме за това какви са симптомите на дископатия. Обяснихме ви също как се поставя диагнозата. Днес продължаваме с полезната информация. Обещахме да ви разкажем кои са тези фактори, важни за възстановителния процес при дискова херния. Ще ви разкрием и какво може да направите, за да не се сблъскате повторно с дископатия. 

Фактори, оказващи влияние върху процеса на възстановяване

  • Цялостно здраве – Става въпрос за това дали и какви придружаващи заболявания имате. Отчитането им е важно за това лекуващият специалист да ви препоръча терапии и лечение, подходящи изцяло за вас. Лазер терапиите например не биха били подходящ избор за вас, ако имате сърдечна недостатъчност. Те са противопоказни за пациенти със сърдечно-съдови проблеми.

  • Възраст – Сигурно сте чували по-възрастните хора да казват: “Болката ще продължи толкова дни, на колкото години сте”. Не може да кажем това за дисковата херния, но е сигурно, че с напредването на годините процесът на възстановяване е по-бавен. Това е съвсем естествено и по друга причина. Водното съдържание в диска намалява постепенно с напредването на възрастта.

  • Начало на лечението – Възстановяването при всеки пациент е индивидуално. Но е факт, че колкото по-рано започнете лечение, толкова по-добре. Не отлагайте консултация със специалист, за да не се задълбочи проблемът. За да избегнете усложнения, е важно също да следвате препоръките на лекаря си.

  • Време за отмора и почивка – Почивката може да помогне за намаляване на напрежението върху засегнатия диск. Въпреки това е важно да се избягват продължителни периоди на бездействие, тъй като това може да доведе до мускулна слабост и по-тежки проблеми с гръбначния стълб.

Лечението на дискова херния не е бърз процес и не може да се разчита на чудо. Няма лечение, което да доведе до моментални резултати. Нерядко хора, “срещнали се” веднъж с дискова херния, биват диагностицирани повторно след време. Затова е добре след излекуване да предприемете мерки, за да не се повтори проблемът.

Дискова херния: Лечение без операция 

Напълно възможно е при дискова херния лечение без операция. Сред неоперативните методи на лечение са озонотерапия, акупунктура, масажи, лазертерапия. 

лечение на пациент с дискова херния

Възможности, които предлага МЦ “Д-р Людмил Димитров” за лечение на дископатия

Нашата клиника е специализирана в лечението на дискова херния и заболявания на опорно-двигателния апарат чрез неоперативни методи. За всеки изготвяме специален комплекс от оздравителни програми. С този комплекс се стремим не просто да излекуваме заболяването, а да подобрим качеството на живот на пациентите. 

При нас идват пациенти не само с дискова херния, но и с коксартроза, плексит и др. Вярваме, че лечението дава най-добри резултати, когато има индивидуален подход. Точно затова препоръчваме лечение едва след обстоен преглед. Вижте как може да запазите час.

Промоция на здравето, превенция и грижа

След като знаете какви са често срещаните симптоми на дискова херния, както и кои са факторите, влияещи върху по-бързото възстановяване, може да предприемете промени в начина си на живот. Ако веднъж сте имали дискова херния, бъдете още по-внимателни. Дисковете вече не са със същата здравина както преди, за да понесат силни натоварвания. 

Тютюнопушенето намалява притока на кислород към тъканите и причинява по-бърза дегенерация на диска. Избягването на цигарите ще ви донесе със сигурност само позитиви.

Част от здравословния начин на живот следва да бъдат честата физическа активност и грижата за теглото. Запазването на теглото в здравословни граници е ключово за превенция на различни заболявания. 

Избягвайте тежки натоварвания и вдигане на предмети с голямо тегло. Този съвет често е даван на дамите, но важи в пълна сила и за господата. Поглеждайки статистиките, виждаме, че мъжете развиват по-често дискова херния. Ето защо и те не трябва да подценяват грижата за гръбначния стълб. 

Лошата стойка може да доведе до прекомерно натоварване на гръбначния стълб, което пък да увеличи риска от развитие на дискова херния. Затова се стремете да поддържате правилна стойка. Внимавайте за позицията на тялото си, когато седите. Използвайте ергономични столове при продължителна работа на компютър. Не се прегърбвайте и обърнете внимание как е поставен мониторът