Сигурни сме, че знаете, че витамините и минералите са вещества, важни за оптималното функциониране на човешкото тяло. Те участват в редица процеси и имат ключова роля за поддържането на доброто здраве. Знаете ли обаче как е по-добре да ги приемате? За да отговорим на въпроса „Кое е по-добре – инфузионна терапия или орален прием?“, е важно да разберем какво представлява всяка една от тези форми на прием на витамини. В настоящата статия ще изясним същността на двата метода и ще разгледаме предимствата и недостатъците на тези две форми на прием на витамини. 

Инфузионна терапия – интравенозно вливане на полезни вещества

Инфузионната терапия се нарича още интравенозна терапия, защото по интравенозен път (чрез абокат) се доставя на тялото коктейл от минерали, витамини и аминокиселини. Почти всяко модерно медицинско заведение в света използва тази техника за лечение на пациенти с различни здравословни състояния. Интравенозната терапия намира широко приложение при пациенти, които не могат да приемат хранителни вещества или лекарства през устата. 

Разлика между инфузионната терапия (IV терапия) и добавките

Целта и на интравенозните терапии, и на оралния прием на добавки е една и съща – да се попълнят дефицитите на полезни вещества. Двата подхода обаче са различни един от друг. Основната и най-очевидната разлика е начинът, по който микронутриентите се доставят на тялото. 

Добавките най-често се предлагат под формата на таблетки и капсули за перорално приложение. Всичко, което трябва да направите, е да задържите за секунди таблетката в устата си, след което да я преглътнете. 

Съвсем различен е начинът, по който веществата се доставят до организма при инфузионните терапии. Поставя се абокат и се включва венозна система (инфузия), съдържаща нужните витамини и минерали. Веществата постъпват веднага в кръвния поток и по този начин се абсорбират по-лесно и бързо от тялото. 

инфузионна терапия - кокейл с витамини и минерали

IV терапия – терапия за бързо възстановяване и ефективен начин за попълване на дефицит на конкретни витамини и минерали

И така. Защо да изберете инфузионна терапия пред орален прием на таблетки? 

 

  • IV терапия дава възможност за персонално лечение и създаване на “индивидуален коктейл”.

Инфузионната терапия е предпочитана, защото осигурява точните дози от микронутриенти, от които тялото има нужда. Няма съмнение, че всяко тяло е различно и има собствени нужди и дефицити. Предварително изследване на нивата на витамините и минералите в организма дава възможност да бъде изготвен “индивидуален коктейл” с полезни вещества. Коктейлът е точно дозиран, съобразен с индивидуалните дефицити и отчитащ моментното здравословно състояние на пациента. Това трудно би могло да се постигне с конвенционални орални добавки.

 

  • При инфузионната терапия веществата постъпват веднага в кръвния поток, което прави резултатите видими в пъти по-бързо. 

Степента на усвояване на пероралните добавки е по-ниска, в сравнение с тази при инфузионните терапии. Не трябва да се тревожите дали веществата ще се абсорбират, ако сте се доверили лекуващият специалист да включи в лечението ви интравенозни терапии.Организмът може да абсорбира напълно веществата, доставени му по интравенозен път, без значение колко голяма или малка е дозата.

 

  • Избирайки бустер терапии, избягвате страничните ефекти на оралните добавки.

Оралните добавки предполагат прием през устата, което означава, че каквото и да консумирате, трябва да премине през цялата храносмилателна система. Добавките се предлагат в много различни форми и размери, а това увеличава шансовете за раздразнение на храносмилателния тракт. А и вярваме, че никой не обича да преглъща хапчета, независимо от размера им.

 

Разбира се, инфузионната терапия има и свой основен недостатък. Изисква посещение на медицински център или болница. И все пак, смятаме, че плюсовете са повече и че тази терапия е чудесно средство в борбата за попълване на дефицити на важни витамини. Ще наблюдавате отлични резултати – имунната ви система ще бъде по-силна, ще бъдете изпълнени с енергия, вашето тяло ще възстанови баланса си. 

 

Ако търсите възможности за инфузионна терапия в Пловдив, заповядайте при нас в МЦ “Д-р Людмил Димитров” на ул. Брезовска 34. Заедно ще изготвим програма спрямо нуждите ви, за да подпомогнем работата на тялото. Ще забравите за честата умора и ще ускорите метаболизма – всичко това с помощта на специалисти и получавайки коктейла с антиоксиданти, витамини и микроелементи, от който се нуждаете.