Изтръпване на пръстите, “иглички”, болка? Звучи ли ви познато всичко това? Ако тези симптоми са част от ежедневието ви, е много вероятно да говорим за синдром на карпалния тунел. Разбира се, диагнозата следва да бъде потвърдена от специалист, преди да пристъпите към лечение. Тази статия е за всички, които познават от първо лице това медицинско състояние и търсят неоперативни възможности за лечение. Ще ви разкажем за нетолкова популярните текар терапии и как те могат да помогнат болката и изтръпването да останат само неприятен спомен.

Какво представлява Синдромът на карпалния тунел?

Преди да си поговорим за текар терапията, нека разгледаме от медицинска гледна точка какво представлява синдромът на карпалния тунел. 

Това е медицинско състояние, при което се наблюдава притискане на срединния нерв. Този нерв преминава през китката на ръката и е обвит в т.нар. карпален тунел. Отговорен е за чувствителността на пръстите и дланта. Когато е притиснат, се забелязва изтръпване на горните крайници, болка и “мравучкане”.

Какви са симптомите?

Това, което е важно да знаете, е че симптомите обикновено се появяват късно вечер или в ранните сутрешни часове. За синдром на карпалния тунел могат да издават:

  • Изтръпване;
  • Болка;
  • Мравучкане;
  • Слабост в захвата.

Мравучкане може да се наблюдава в палеца, показалеца, средния пръст или вътрешната част на безименния и кутрето, а за слабост в захвата може да подсказват изпускане на предмети и трудности в самообслужването. Усещането сякаш електрически ток преминава през пръстите също може да е знак, че трябва да направите консултация със специалист.

Синдромът на карпалния тунел може да се развие в резултат на системно натоварване на ръката или като усложнение на други заболявания (като диабет и ревматоиден артрит например). По-предразположени към заболяването са дамите, а служители на поточна линия също трябва да бъдат особено предпазливи, защото извършват регулярно повтарящи се движения.

Като при всяко друго заболяване, и това изисква своевременна грижа и внимание. Не чакайте дълго, за да направите консултация с лекар. Запазете час още щом забележите първите симптоми. В противен случай рискувате състоянието да се задълбочи и да удължите процеса на лечение.

предписване на текар терапии при синдром на карпалния тунел

Накратко за текар терапиите

Един от методите за лечение на това състояние – това са текар терапиите, познати и като таргетирани радиочестотни терапии. Те се използват за лечение на травми и заболявания на опорно-двигателния апарат, в т.ч. дископатии, контузии, фрактури, спортни травми, заболявания на меките тъкани. 

Като всяка друга терапия, и тази има противопоказания. Повече за това може да прочетете тук. Вече сме разказвали за това какъв ефект може да очаквате, както и в кои случаи не се препоръчват. Разбира се, лекуващият специалист следва да познава в детайли здравословното ви състояние и да прецени дали бихте се повлияли добре от този тип лечение. 

Връзката “текар терапии – синдром на карпалния канал”

Текар терапията може да бъде основна част от лечението при синдром на карпалния тунел. Тя може да помогне за увеличаване кръвообращението в тази област, което от своя страна, да спомогне за намаляване на възпалението и болката.

Принципът на действие е следният: Доставя се високочестотен променлив ток до тъканите. Прониквайки в дълбочина, той се преобразува в ендогенна топлина (загряване). Образуваната топлина подпомага регенерацията на тъканите и спомага за облекчаване на болката. 

Възможно е терапията да бъде комбинирана с други методи на лечение. Това е нейно съществено преимущество. Наред с това, че е безболезнен и неинвазивен метод за лечение, тя може да бъде и съчетана с други терапии. Всичко зависи от това какъв план за лечение изготви лекаря, на когото сте се доверили. 

 

Вярваме, че сами се убедихте, че текар терапията може да бъде ефективен метод за лечение на синдрома на карпалния канал. Съчетаването ѝ с други методи на лечение може да ускори процеса на излекуване и да подобри резултатите. Повече за предлаганите от нас (МЦ “Д-р Людмил Димитров”) неоперативни методи за лечение може да научите на нашия сайт. А ако искате да запазите час при специалист, се свържете с нас на телефон 032/ 950 019.