Изборът на добър специалист е от важно значение за хода на лечение на дискова херния. Може да потърсите препоръки в интернет или да попитате познати и приятели, които са страдали от дискова херния, на кого са избрали да се доверят. Важно е да не забравяте, че препоръките са субективни. Дали ще припознаете един специалист като “своя лекуващ лекар” на първо място зависи от това да се запознаете лично с него. 

Как обаче по време на прегледа да сте сигурни, че сте попаднали на добър специалист? Как да уверите, че лекарят има опит и че може да му се доверите? Днес ви разказваме точно за това. Споделяме ви 5 признака, по които може да разберете, че сте запазили час при професионалист.

  • Наблюдавайте дали фокусът е върху симптомите или върху начина ви на живот

За да запазите час при специалист, най-вероятно имате конкретни оплаквания. Без значение дали става въпрос за болки в гърба или изтръпване на крайниците (ръцете и краката) – факт е, че повечето от нас търсят медицинска помощ едва когато са налице определени болежки. 

Добрият специалист се интересува не само от тях, но и от стила ви на живот. Лекарят знае, че всички системи в тялото са взаимосвързани и че настоящите симптоми са резултат от хранителни навици, физическа активност, консумация на алкохол, цигари и др. По време на прегледа обърнете внимание върху какво акцентира лекарят – върху текущите ви оплаквания или върху цялостното здравословно състояние. Ако е върху второто, може да сте спокойни, че “сте в ръцете” на отличен специалист. 

  • Проследете как протича прегледът

Специалистът следва да задава въпроси, за да се запознае в детайли с навиците и начина ви на живот. Ще ви пита откога имате оплаквания, какво засилва болката, дали сте претърпели наскоро трамва. Ще се интересува и от това дали имате фамилна обремененост, алергии или други придружаващи заболявания. Основен това при необходимост може да назначи допълнителни изследвания. 

Добрият лекар разглежда тялото като система и използва максимално много информация, за предложи оптимално лечение и грижа. Поставянето на конкретна диагноза и препоръчването на алтерантивни варианти за лечение на дискова херния следва обстойно отчитане на всички тези фактори. 

преглед за лечение на дискова херния

  • Обърнете внимание дали отговаря на всички ваши питания

Добрият специалист е на първо място добър човек, а комуникацията е ключов елемент във връзката между пациент-лекар. Лекарят трябва с внимание, загриженост и на разбираем език да обясни медицинските термини и възможностите за лечение. Ако имате нужда от по-детайлно обяснение на дадена процедура, лекарят трябва да бъде на разположение да отговори на вашите въпроси. Или накратко, ще познаете добрия невролог по това, че дава ясна и разбираема информация за диагнозата, както и за възможностите за лечение. 

Предлагането на алтернативни варианти за лечение е признак на компетентност и грижа към пациента. Добрият специалист ще ви обясни различните методи за лечение на дискова херния и ще ви предложи най-подходящия за вас, отчитайки вашата възраст, общо здраве и стадий на развитие на хернията. Той ще ви даде детайлна информация за предимствата на неоперативните методи на лечение, както и ще отговори на всички ваши въпроси. Ако операцията е неизбежна, следва да ви насочи към хирург. 

  • Обърнете внимание дали настоява да проследи резултатите от лечението

Знаете, лечението на дискова херния е процес, продължаващ във времето. Обърнете внимание дали лекарят иска да направите контролен преглед след половин година например. Добрият специалист следва да е ангажиран с лечението на своите пациенти. Трябва да ви препоръча да направите контрола, за да се проследи дали сте се повлияли от лечението и дали е намалял размерът на дисковата херния.

 

Без съмнение изборът на специалист е крачка към подобряване на вашето здраве и качество на живот. Правилният лекар ще задава въпроси, но и ще ви позволява вие да отправяте такива към него. Ще се интересува не само от симптомите, но и ще търси причините за тях. Ще препоръча най-подходящото лечение за вас, отчитайки цялостното ви здравословно състояние. Ще следи прогреса на лечението и при необходимост ще направи корекции в изготвената програма за възстановяване.