Преди малко повече от месец – на 10 май – беше отбелязан Световният ден на физическата активност. Знаехте ли, че има подобен празник? Истината е, че вече над 20 години (от 2002 г. насам) този ден се отбелязва. Целта е да се повиши осведомеността колко е важно да се води активен начин на живот. Ние от МЦ „Д-р Людмил Димитров“ редовно ви споделяме, че движението е здраве. Днес обаче решихме да ви разкажем по-задълбочено за това какви са ползите за от редовната физическа активност. Искрено се надяваме да успеем да ви вдъхновим да включите тренировки и физически упражнения във вашето ежедневие. 

Връзката „физическа активност- здраве“ или накратко за ползите от активно движение и спорт

Физическата активност е важен елемент от здравословния начин на живот. Смело може да кажем, че редовните тренировки влияят и на тялото, и на ума. Трудно е само с едно изречение да отговорим защо.

Ще започнем с това, че обездвижването е една от основните причини за различни заболявания. Липсата на физическа активност води до редица здравословни проблеми. Редовните упражнения, от друга страна, помагат за поддържане на здравословно тегло. Това пък намалява риска от затлъстяване и свързаните с него диабет, хипертония и други сърдечно-съдови заболявания. 

Други ползи от физическата активност включват подобряване на съня, намаляване на стреса и подобряване на настроението. Една тренировка може да намали риска от депресия и тревожност, тъй като подпомага отделянето на ендорфини. 

Физическата активност влияе върху настроението и самочувствието

Многобройни проучвания потвърждават, че физическата активност има положителен ефект върху настроението и самочувствието. Тренировката, без значение от продължителността ѝ, оказва положително влияние върху цялото тяло и върху психиката ни. Кара ни се чувстваме по-щастливи и по-енергични. Извайва мускулатурата, което се отразява и на външния вид, а оттам и върху самочувствието ни. Може да наречем тренировките метафорично дори естествен антидепресант, тъй като упражненията (особено тези на открито) помагат за предотвратяване на депресия и подобряват настроението.

бягане

Редовната физическа активност подобрява здравето като цяло

Физическата активност подобрява сърдечната функция и нормализира кръвното налягане. Освен че укрепва сърдечно-съдовата система, доказано е също, че помага за цялостното намаляване на нивата на кръвната захар. С това минимизира риска от диабет тип 2.

Следва да отчетем приноса на тренировките и за ускоряване на метаболизма. Честите тренировки помагат на тялото да гори повече калории.

Не можем да пренебрегнем факта, че упражненията благоприятстват също бързото записване вечер и помагат за постигане на дълбок и пълноценен сън. Мнозина специалисти твърдят, че ако имате редовна физическа активност, вече сте направили първата крачка за преодоляване на проблемите със съня.

Тренировките в група могат да се превърнат в нови приятелства

И накрая, физическата активност може да насърчи създаването на нови приятелства. Включването в групови тренировки е чудесен избор, ако търсите възможности за смяна на средата и изграждане на нови отношения. Няма нищо по-хубаво от това да срещнете нови хора, докато се забавлявате и правите нещо, което обичате. Някои от физическите упражнения може да ви се сторят по-трудни от други, но тренировките с група със сигурност са винаги приятни и по-забавни. Груповите занимания предполагат обмяна на опит и знания, както и насърчаване на здравословната конкуренция. Ще се чувствате част от общност. Ще се подкрепяте по пътя на постигане общите цели за подобряване на физическото здраве.

Видове упражнения, които може да включите в рутината си

Важно е да се отбележи, че физическата активност не трябва да бъде интензивна, за да бъде полезна. Грешно е да се смята, че колкото по-интензивни са упражненията, толкова по-добри ще се резултатите. Дори умерена активност като ходене, каране на велосипед или плуване в рамките на 30 минути може да има положителни ефекти върху здравето. Редовната физическа активност е ключът към по-здравословен начин на живот. Бъдете постоянни, а не перфектни всеки ден.

За финал ви даваме няколко идеи какви упражнения може да включите за едно по-осъзнато ежедневие:

  • Йога;
  • Пилатес;
  • Аеробика;
  • Джогинг (бягане с ниска скорост);
  • Ходене;
  • Фитнес;
  • Високоинтензивни тренировки;
  • Танци.

Това, разбира се, са само част от възможностите, които могат да бъдат включени в личната ви рутина. Пробвайте различни варианти, за да откриете това, което ви носи най-голямо удовлетворение.