Ако внимателно следите блога ни, вече най-вероятно сте прочели. 10 май беше световният ден на физическата активност. Разказахме защо движението е здраве и защо тренировките е хубаво да бъдат част от дневната ви рутина. Днес си говорим пак движение. Този път за метод за лечение, който се основава на движението. Става въпрос за така популярната кинезитерапия.

Какво представлява кинезитерапията?

Преди да разгледаме как тя може да помогне за подобряване качеството на живот, ще обясним в какво се изразява същността ѝ (какво представлява). В превод от гръцки kinesis означава движение. Казвайки кинезитерапия, следва да разбираме терапия, лечение чрез движение. Или накратко, това е метод за лечение на различни заболявания и състояния чрез движение.

Какво означава активна и пасивна кинезитерапия?

Медицината познава 2 основни вида кинезитерапия – активна и пасивна.

За активна кинезитерапия говорим, когато пациентът е въвлечен в процеса и извършва волево упражненията. За да е по-ясно, като пример следва да посочим лечебната физкултура. При нея пациентът прави определени упражнения сам, с цел предпазване от усложнения или възстановяване след травма например.

Пасивната кинезитерапия, вече се досещате, е обратна на активната. Тук движението се извършва от рехабилитатор ръчно или със специални апарати. Масажът е чудесен пример за пасивна кинезитерапия. При него масажистът с ръце или със специални инструменти за масаж прави нежни движения.

Или ако трябва да резюмираме – при активната кинезитерапия се изисква по-голяма отдаденост и повече усилия от страна на пациента.

Как кинезитерапията може да подобри двигателните функции и качеството на живот?

Облекчаване на болката и дори пълно излекуване от различни заболявания и състояния са сред целите на кинезитерапията. Редовните упражнения могат да подобрят кръвообращението и да съкратят времето, нужно за възстановяване след травма например. Упражненията влияят и върху добрата жизненост и ведро настроение. Вече обяснихме – същността на терапията се изразява във физическа активност. Така че можем да кажем, че тя влияе също върху добрия тонус и жизнеността.

кабинет по кинезитерапия

При какви състояния е полезна кинезитерапията?

Кинезитерапията е ефективен метод за лечение на повече от едно заболяване. Има немалко случаи, при които дава отлични резултати. Пациенти със заболявания на опорно-двигателния апарат например се повлияват добре. Терапията се препоръчва както при болки в гърба, така и при такива във врата, в коленете, в раменете.

Има възможност кинезитерапията да се използва както самостоятелно, така и в комбинации с други методи за лечение. Няма странични действия, което позволява да бъде включена в цялостен план за възстановяване заедно с други терапии.

Или ако трябва да обобщим, ето някои от случаите, в които кинезитерапия се използва:

  • При заболявания на опорно-двигателната система – гръбначни изкривявания, дискова херния и др.;
  • При заболявания на костите и ставите – артрит, артроза, епикондилит и др.;
  • След операция – за раздвижване и предотвратяването на усложнения (вследствие на залежаване);
  • След исхемичен мозъчен инсулт – за подобряване емоционалното състояние и възстановяване на мускулната сила.

Кинезитерапия при профилактика

Терапията не просто помага за лечението на определени заболявания, а може дори да предотврати развитието на други. Този метод на лечение чрез движение може да се прилага както за излекуване на различни болести, така и при профилактика.

При кинезитерапията се работи върху мускулната сила, гъвкавостта и координацията на движенията. Изпълняването на различни упражнения и техники подпомага нормалното функциониране на мускулите и ставите.

Как да изберете кинезитерапевт?

Кинезитерапевтът е най-важният за вас човек в целия оздравителен процес. Откриването на правилния специалист може да отнеме време, но е важна крачка. Така ще си гарантирате, че ще получите грижата, вниманието и подкрепата, които заслужавате и от които имате нужда.

Ще познаете добрия специалист по това, че ще ви мотивира. Ще ви вдъхва увереност и сигурност. Той ще съчетава познания за анатомия на човешкото тяло с индивидуален подход към всеки пациент. Ще умее да изготви правилната програма за лечение, адаптирана спрямо вашите конкретните нужди. Ще ви обясни какви упражнения да правите, как да ги изпълнявате правилно и как всъщност те помагат.


Вярваме, че успяхме да ви въведем в кинезитерапията. Вече знаете какво представлява и при кои състояния се препоръчва. Разказахме ви също как да изберете подходящ специалист и защо неговата роля е толкова важна за оздравителния процес.