Дискова херния. Не бързайте да се притеснявате, ако сте наскоро ви е била поставена тази диагноза. Няма точна статистика при колко процента от българите се среща заболяването, но едно е сигурно. Медицината познава множество методи за лечение, включително и неоперативни. Операцията не е единственият вариант за лечение. 

Поставянето на диагнозата следва да бъде направено от специалист след обстоен медицински преглед. Ако имате съмнения, че зачестилите болки в гърба не са в резултат на физическо натоварване, запазете час за консултация. За потвърждение на диагнозата може да се наложи да направите допълнително ЯМР, компютърна томография или рентгенова снимка (по преценка на лекуващия ви специалист). 

Днес ще ви разкажем не всичко, но най-важното, което трябва да знаете, ако наскоро сте чули, че имате дископатия.

Запомнете добре. Дискова херния е диагноза, а не присъда.

Дисковата херния може да протече леко или по-тежко. Може да причини болка и дискомфорт. Не го казваме, за да ви отчайваме. Важно е да знаете, че проявленията ѝ са различни в различните етапи и при различните хора. Също като при всяко друго заболяване. 

Добрата новина е, че има немалко начини за контрол и намаляване размера на дисковата херния. С правилната грижа и лечение, дисковата херния може да остане само неприятен спомен. Лекуващият специалист следва да ви препоръча различни терапии, с които да възстановите доброто здраве. Тръгвайки си от кабинета, трябва да останете с убеждението, че е направено най-доброто за вас. 

Има възможности за неоперативно лечение. 

Лекарят може да препоръча различни методи за лечение в зависимост от степента на развитие на състоянието. Ако дисковата херния е в начален стадий, може да ви насочи към озонотерапия. Този метод представлява инжектиране на специална озоно-кислородна смес в областта на хернията. Сместа действа на молекулярно ниво, което води до намаляване размера на дисковата херния. Много пациенти се повлияват добре, ако тази терапия се приложи в комбинация с лазертерапия. Ако хернията е в начални етапи, акупунктурата и масажите също могат да помогнат за намаляване на болката.

Както казахме, операцията не е единственото спасение. Тя може да ви бъде препоръчана, ако гореизброените методи не дават резултат или ако хернията е в много напреднал стадий. 

консултация с невролог при установена дискова херния

За да бъде успешно лечението, то трябва да започне навреме. Не чакайте болката да стане хронична, преди да потърсите медицинска помощ. Лечението следва да бъде съобразено и с индивидуалното ви състояние, за да даде желания резултат. Лекуващият специалист трябва да изготви план за лечение. Следва да се съобрази не само с медицинските ви нужди, а и с вашите възможности. Попитайте за ползите от различните опции за лечение, както и за потенциални рискове. Лекарят трябва да отговори на всички ваши въпроси.

Има дейности, които трябва да избягвате.

В случай че имате домашен любимец, най-добре поверете неговото изхранване на друг. Навеждането да оставите в купичката му вода и храна може да изглежда като обикновено действие. На практика обаче може да натовари кръста ви допълнително. Ако досега сте тренирали активно, трябва да забравите за коремните преси. Не се препоръчва също вдигане на тежести над главата. Прането на ръка също трябва да бъде една от дейностите, които трябва да изключите от ежедневието си. Повече за това кои упражнения да не правите четете тук

И все пак, не забравяйте, че спортът е здраве. Продължителното седене на едно място със сигурност не е добра идея. Упражненията ще укрепят гръбначния стълб и ще намалят риска от повторна поява на дискова херния. Затова попитайте лекаря си какви упражнения може да правите. 

 

Дисковата херния най-общо представлява заболяване, при което което се разкъсва външният фиброзен пръстен, изграждащ междупрешленните дискове. За щастие, медицината днес познава неоперативни методи, които дават добри резултати. Най-сигурният начин за справяне с дисковата херния остава изграждането на здрава мускулатура. Правете повече разходки, тренирайте редовно и подобрете позицията на тялото при спане и седене. Всичко ще поддържа доброто здраве на гръбначния стълб.