Когато мислите за алтернативна медицина, сещате ли се за озонотерапия? Тази терапия се използва за лечение на различни заболявания и за подобряване на общото здравословно състояние. Озонотерапията е доказала своята ефективност при дискова херния и при вирусни инфекции. В следващите редове ще разгледаме основните аспекти на озонотерапията и как тя може да бъде полезна за лечение или за превенция.

Какво трябва да знаете за озона?

Ако сте внимавали в часовете по химия, знаете, това е газ. Има светлосин цвят и остра миризма. От гръцки дори озон означава миришещ или този, който мирише. Озонът се състои от три атома кислород (O3). В зависимост от средата, с която контактува, образува различни продукти и верижни реакции. Озонът лесно отдава един атом кислород. Множеството му приложения в медицината се дължат точно на това негово свойство.

Какво представлява озонотерапията?

Същността на озонотерапията се изразява в инжектиране на специална смес от кислород и озон. Тази смес се произвежда в медицински озонатори. Ако говорим за дискова херния например, тя се инжектира паравертебрално. Поставя се край гръбначния стълб, в областта на херниация на диска. Разбира се, всичко това го споделяме само за ваша информация. Ако имате дискова херния и лекуващият лекар ви е препоръчал озонотерапия, той следва да знае какво трябва да се направи.

Приложение на озона и озонотерапията в медицината

На първо място ще отбележим, че озонът има мощно антибактериално въздействие, както и противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства. Унищожава вируси, бактерии, гъбички и др. Точно затова се използва за дезинфекция на медицински консумативи и като помощник в борба с различни инфекции. Може да се прилага при бактериални и вирусни инфекции, за ускоряване заздравяването на рани и за укрепване на имунната система.

Освен това, озонът може да намали болката и възпалението. Ето затова озонотерапията често се прилага при дискова херния. След курс от 10-15 процедури пациентите с дископатия забелязват, че хернията започва да се “прибира” и болката постепенно отшумява.

апаратура за озонотерапия

Озонотерапията е добре позната и в спортните среди. Причината е, че действа положително, като при това не е сред забранените стимулиращи средства. Помага за увеличаване на издръжливостта, за детоксикация на организма, за по-бързо възстановяване в период на и след състезание. След курсовете с озон спортистите обикновено чувстват прилив на енергия.

Кога се препоръчва озонотерапия?

Озонът е както мощен окислител, така и силен антиоксидант. Озонотерапията е отличен помощник в борбата за регулиране нивата на свободните радикали. Знаете, твърде многото свободни радикали могат да причинят увреждане на клетките в организма. Затова казваме, че озонотерапията може да е част от цялостен подход за превенция на различни заболявания.

Озонотерапията може да се използва също и за лечение на хронична болка, свързана със заболявания на ставите и мускулите. Инжекциите с озон могат да помогнат за намаляване на възпалението и болката, което може да подобри мобилността и качеството на живот на пациентите със склероза и артрит.

Ето кога обикновено се препоръчва озонотерапия:

  • Вирусни хепатити и чернодробни увреждания;
  • Ставни заболявания;
  • Заболявания на опорно-двигателната и нервната система;
  • Грип, хронични и остри вирусни инфекции;
  • Ревматичните заболявания;
  • Повишени нива на холестерол, триглицериди или пикочна киселина;
  • Обща умора, виене на свят, мигрена.

Разбира се, горепосочените случаи са само някои от многото области, в които се прилага озонотерапията. Както вече разбрахте, озонът има широко приложение. Може да бъде полезен в различни ситуации и състояния.

 

Въпреки че озонотерапията има множество ползи, трябва да се отбележи, че следва да се извършва от опитен и квалифициран медицински специалист. Важно е да бъдете предупредени също, че има заболявания, които са противопоказания за провеждане на терапията. Лекуващият специалист трябва да отчете здравословното ви състояние и придружаващите ви заболявания, преди да включи озонотерапия в курса на лечение. Озонотерапията не се препоръчва при пациенти с нарушено кръвосъсирване. Ако имате например тромбоцитопения, лекуващият лекар най-вероятно ще ви препоръча алтернатива на тази терапия.