Ако отворите учебниците по медицина, ще прочетете срещу кинезитерапия, че това е метод на лечение чрез движение. Така буквалното се превежда от гръцки думата кинезитерапия – лечение чрез движение.

Ние винаги сме се стремели да поднасяме информацията за различните заболявания и методи за лечение по лесен и достъпен начин. И днес няма да бъде изключение. В настоящата статия ще обясним в какво се изразява същността на кинезитерапията (индивидуалната гимнастика), както и какво е нейното влияние върху човешкия организъм. Ще проследим как тази терапия помага за подобряване на здравето и качеството на живот.

Що е то кинезитерапия?

В случай че следите блога ни внимателно, най-вероятно вече сте прочели. А и вече споменахме в началото на статията. Това е метод на лечение, който използва движение като основно средство за възстановяване и подобряване на човешкия организъм. Сходствата между кинезитерапия и физиотерапия объркват някои хора и те поставят знак за равенство между двете терапии. Безспорен факт е, че си приличат, но имат и разлики. Днес обаче няма да се фокусираме върху това, а ще изясним какво представлява лечебната гимнастика и какви са ползите от нея.

При активната кинезитерапия пациентът играе активна роля в процеса на лечение. Той изпълнява упражнения и движения под наблюдението на специалист. Има и пасивна кинезитерапия. При нея движенията се прилагат върху пациента. Кинезитерапевтът е този, който има водеща роля. Той извършва определени движения ръчно или с помощта на специална апаратура.

Какви са предимствата на кинезитерапията?

Изправителната гимнастика се прилага при различни здравословни проблеми. Има положително въздействие и върху физическото, върху и психическото здраве на човек.

Едно от големите ѝ преимущества е, че няма странични ефекти и чудесно може да се комбинира с други методи за лечение. Насочена е към индивидуалните нужди на пациента. Терапевтите изготвят персонализирани програми, които включват специфични движения и упражнения при болки в кръста или врата, съобразени със състоянието и целите на човек. Това гарантира максимална ефективност и успех в процеса на лечение и възстановяване.

Друг важен аспект е, че кинезитерапията играе важна роля в предотвратяването на здравословни проблеми и поддържането на общото добро физическо състояние. Редовната физическа активност помага за поддържане на здравословно тегло, подобрява сърдечно-съдовата функция и повишава общата издръжливост на организма. Или накратко – упражненията може да се прилагат и с цел профилактика и превенция.

кинезитерапевт и пациент

Как кинезитерапията подобрява здравето?

Ползи върху физиката

Този метод на лечение използва специални упражнения и техники, които имат за цел подобряване на гъвкавостта на мускулите и ставите. Чрез кинезитерапия може да укрепите мускулатурата си, да повишите своята мобилност, да подобрите координацията си.

Наред с това, кинезитерапията подобрява циркулацията на кръвта, а това е свързано с намаляване риска от сърдечни заболявания и притихване на болката. Терапията помага за намаляване на възпалението, а оттам и ускоряване процеса на заздравяване.

Най-общо може да кажем, че кинезитерапията облекчава болката и съкращава времето за възстановяване. Помага за подобряване на баланса и координацията на движенията. Разширява обхвата на движение и възстановява мускулната сила.

Ползи върху психиката

Тази терапия също така влияе на психическото здраве. При физическа активност се освобождават ендорфини в мозъка. Това са т.нар. “хормони на щастието”. Вече се досещате – кинезитерапията намалява стреса и подобрява настроението. Може да помогне за повишаване самочувствието и увереността в собствените сили и възможности.

В заключение

И да обобщим. Може да наречем кинезитерапията изправителна гимнастика. Тя има значително влияние върху човешкия организъм. Подобрява физическото здраве, като укрепва мускулите и подобрява координацията на движенията. Освен това, кинезитерапията има положителен ефект върху психическото благополучие, като подобрява настроението и намалява стреса.

Кинезитерапията може да бъде особено полезна след мозъчен инсулт например, при изкривявания на гърба или при дискова херния. Отлично се повлияват и пациенти след операция или наранявания. При лечебната гимнастика освен че се подобрява физическото състояние на човек, се променя и емоционалното му. Съвсем скоро ще ви разкажем за кои заболявания се препоръчва кинезитерапия.