Накратко за възпалението

Знаете ли, че възпалението е процес, който помага на имунната система да се излекува сама? Вдигането на висока температура например показва, че е налице възпаление на организма, но това възпаление всъщност помага на тялото да оздравее по-бързо и да се справи с инфекцията.

Когато обаче възпалението стане хронично, това лампичката трябва да светне в червено. Заболявания на сърдечно-съдовата система, проблеми със ставите и затлъстяване са само част от здравословните проблеми, които поражда хроничното възпаление. А знаете добре, наднорменото тегло е фактор, отключващ неедин здравословен проблем, включително и дискова херния. Повече за връзката наднормено тегло-дискова херния четете тук.

В днешно време все повече хора се интересуват от връзката между храната и здравето. Точно затова избрахме да ви разкажем които са тези храни, полезни в борбата с възпалението и поддържането на добро здраве. Факт е, че няма точен хранителен режим, който ако следвате, възпалението ще изчезне. Но има храни, известни със своите свойства да намалят възпалителните процеси. За някои от тях разказваме сега.

Диета и противовъзпалителни храни

Горски плодове

Кой не обича ягоди, боровинки, къпини, малини? През лятото са в сезон, така че лесно ще ги намерите по пазарите или в супермаркета. Включете ги в диетата си. Не само че са вкусни, но са и много полезни – съдържат антоцианини. Антоцианините неутрализират действието на свободните радикали, а с това подпомагат забавянето на стареенето и предотвратяват развитието на хронични заболявания. Смята се също, че намаляват риска от някои видове рак. Може да си хапнате плодове, богати на антоцианини, и след тренировка. Подпомагат по-бързото възстановяване.

Зехтин

Казахме, че няма диета, която гарантира, че ще забравите за възпалението. Но ако трябва да посочим една, към която може да се придържате, това е средиземноморската. Ако сте били в Италия, със сигурност сте забелязали, че там се набляга на свежа и прясна храна и се използва зехтин. Не е нужно на всяко ястие да замените олиото със зехтин. Не е и препоръчително, тъй като има ниска точка на кипене. Но може да пробвате да овкусявате салата си със зехтин например.

храни, непричиняващи възпаление на организма

Риба

Говорейки за полезни мазнини, не може да пропуснем да споменем рибата. Сьомга, скумрия и пъстърва са само някои от рибите, богати на омега-3 мастни киселини. Доказано е, че тези мастни киселини влияят благоприятно върху сърдечно-съдовата система и че намаляват възпалението в организма. Затова е важно да стремите да включвате риба и морски дарове в менюто си поне веднъж седмично.

Куркума

Подправката с интересен жълто-оранжев цвят е богата на куркумин. Куркуминът е известен със своите мощни антиоксидантни свойства и противовъзпалителни действия. Той може да помогне за намаляване на възпалителните процеси в организма и да подпомогне оптималното функциониране на имунната система. Куркумата отлично допълва супи, ястия с ориз и такива с риба.

Джинджифил

Може да е лято, но няма как да не споменем и любимия помощник в борбата със зимните настинки. Джинджифилът е познат със своите антивирусни и противовъзпалителни свойства, които го правят ценен в борбата с инфекции и възпалителни състояния. Джинджифилът може да се консумира в различни форми – свеж, настърган, под формата на чай. Независимо от начина на приемане, джинджифилът може да помогне за укрепване на имунитета и намаляване на възпалението в организма.

А какво да избягвате?

Разказахме ви кои храни са полезни. За финал ви даваме насоки какво да избягвате. На първо място, сведете до минимум преработените и тестените изделия, както и тези, богати на захари. бялата захар и изкуствените подсладители са враг на здравето. Пърженето се счита за най-нездравословния начин за приготвяне на храна. Затова по-добре избягвайте пържената храна.

Променете не само храната, а и начина си на живот.

За да се справите с високите нива на възпаление, трябва не само да се храните балансирано, но и да обръщате внимание на навиците си. Грижете се за психическото си здраве, тъй като емоциите влияят на физическото здраве. Отделяйте време за почивка. Стремете се да имате поне 7-8 часа сън и бъдете физически активни. Съчетанието на физическа активност, управление на стреса и консумация на противовъзпалителни храни позволява да се радваме на добро здраве и по-малко стрес.