Гръбначният стълб се състои от 33 прешлена, разделени от дискове. Между тези прешлени има междупрешленен диск. Той, от своя страна, е изграден от фиброзен пръстен и пулпозно ядро. Когато фиброзният пръстен се разкъса, тогава ще чуете специалистите да поставят диагноза дискова херния. Важно е да започнете лечението колкото се може по-бързо, тъй като хернията може не само да причини болка и дискомфорт, но дори да попречи на извършването на ежедневни дейности.

Ако до преди няколко години операцията се смяташе за единствения вариант за лечение, днес са добре познати терапии, алтернативи на операция при дискова херния. Оперативно лечение обикновено се препоръчва като последно решение – ако неоперативните методи не са дали желания резултат. Не забравяйте, докато четете, че статията не замества консултация със специалист и че тези терапии са подходящи, ако заболяването е в начален стадий.

Озонотерапия и какво е нейното приложение при дискова херния

Озонът е добре познат със своите противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. А озонотерапията е метод, основаващ се на инжектирането на специална смес от озон и кислород. Тази смес се поставя в зоната на херниация на диска, а резултатът е, че отокът намалява и се повишава кръвоснабдяването на засегнатата зона. Бъдете търпеливи. Резултатите нямат да бъдат видими още в края на първата процедура. Средно са нужни 10-15 процедури.

Лазер терапия и как помага тя при дископатия

При пациенти с леки до умерени симптоми на дискова херния, се препоръчва също лазер терапията. Често дори лекуващите специалисти препоръчват комбинация от озоно- и лазертерапия. Причината е, че и двата метода са безопасни, доказали са своята ефективност и в съчетание дават по-добри резултати. Лазер терапията по своята същност е насочване на лъч към определено място от тялото. Лъчът е с кратък импулс, но висока плътност. Като резултат се наблюдава облекчаване на болките и напрежението. 

лекар и пациент разговарят какви са алтернативите на операция при дискова херния

Кинезитерапия и защо се смята за алтернатива на операция при дискова херния

На места може да срещнете да наричат кинезитерапията изправителна гимнастика или още инвидивудална гимнастика. Има причина за това, разбира се. Ето каква е тя. Упражненията, които се правят при кинезитерапия, се съобразяват с индивидуалното състояние на всеки пациент, а най-често имат за цел “изправяне” там, където има някакъв проблем. С кинезитерапия може да се цели възстановяване на подвижността, укрепване на мускулатурата или оказване помощ на пациента, за да извършва самостоятелно ежедневни дейности.

При нарушение на междупрешленните дискове се наблюдава нарушение на мускулния баланс в областта на корема, седалището, гърба. И точно тук на помощ идва кинезитерапията. С подкрепата на специалистите ще работите да укрепите коремната, седалищната мускулатура, както и тази на гърба. 

Масажи и акупунктура и как облекчават болката и напрежението

Разказахме ви за три вида терапии, затова сега ще обърнем поглед към третирането на определени точки от тялото. Масажите и акупунктурата се използват също като алтернативи на операцията при дискова херния.

Историята на акупунктурата започва преди много, много години в древен Китай, а днес се радва на широка популярност. При нея тънки игли се забождат фини игли по повърхността на кожата в определени точки на тялото. Тези точки са известни като акупунктурни точки, а целта е да се емилимира застоялата енергия и да се възстанови баланса в тялото. Масажите също са добре познат метод за облекчаване на болката и напрежението в мускулите. При дискова херния масажите могат да се насочени към отпускане на мускулите и подобряване кръвообращението в засегнатата област. 

 

В заключение, операция при дискова херния не е единствената възможност за лечение. Озоно-, лазер- и кинезитерапията са алтернативи, които могат да ви помогнат да се справите с болката и да възстановите своята мобилност. Пациентите с дископатия се повлияват добре от масажи и акупунктура. Но е важно всеки случай на дискова херния трябва да бъде разглеждан индивидуално. Задължително преди да пристъпите към лечение, се консултирайте със специалист, за да определи най-подходящото лечение за вас.