Стареенето е естествен процес, съпътстван от различни промени в човешкото тяло. Една от най-често засегнатите от стареенето области е гръбначният стълб. Едва ли ще ви изненадаме, като ви кажем, че при по-възрастни пациенти се наблюдава по-често дискова херния. Причината е, че с течение на времето междупрешленните дискове губят своята еластичност и намалява водното съдържание на диска. 

Гръбначният стълб – какво трябва да знаем за него?

За да разберем по-ясно как стареенето влияе на гръбначния стълб, нека първо поговорим за самия гръбначен стълб. Устройството и формата му ни позволяват да извършваме определени движения, в това число да се придвижваме назад и напред и да се накланявме в различни посоки. Гръбначният стълб се състои от прешлени и междупрешлени дискове. Всеки диск, от своя страна, е съставен от външен фиброзен пръстен и пулпозно ядро. 

Когато има разкъсване на фиброзния пръстен и излизане на част от пулпозното ядро извън диска, тогава специалистите поставят диагнозата дискова херния. Дисковата херния може да причини болка, слабост, изтръпване. Симптомите могат да се появят постепенно или изведнъж. Дископатията може да доведе до отслабване на рефлексите на крайниците, както и до ограничения на движенията и нарушаване качеството на живот. Затова е важно да се направи консултация със специалист своевременно. 

Връзката “възраст-дискова херния”

С течение на времето дисковете спират да бъдат толкова гъвкави и започват да губят вода. Този процес е известен като дегенерация на междупрешленните дискове. Дегенерацията може да бъде ускорена от фактори като генетична предразположеност, тежки физически натоварвания, лоша стойка на тялото, недостатъчна физическа активност, както и от някои хронични заболявания. Някои специалисти дори определят дегенерацията на диска като първия стадий в развитието на дископатия. Повече за това сме разказали ето тук.

Стареенето има няколко важни последици върху гръбначния стълб. Една от тях е намалената еластичност и силата на дисковете, за която вече споменахме. Това води до по-лесно нараняване и изкривяване. Физическата активност играе важна роля за поддържането на добро здраве на гръбначния стълб и за намаляване на риска от дискова херния. Редовните тренировки увеличават гъвкавостта на тялото, поддържат стаблиността на гръбнака и могат да предотвратят изкривяване. 

гръбначен стълб и дископатия

Грижа за гръбначния стълб, превенция на дискова херния

Въпреки че стареенето е неизбежно, има начини, по които може да подкрепите здравето на гръбначния стълб. Споделяме с вас съвети и полезна информация. 

  • Водене на активен начин на живот

Редовната физическа активност и дейности като плуване, ходене, йога или други умерени упражнения могат да помогнат да поддържате гръбначния стълб здрав и гъвкав.

  • Правилна позиция на тялото

Важно е да обръщаме внимание и на това как седим. Правилната поза при седене намалява натоварването върху гръбначния стълб и гарантира равномерно разпределение на теглото върху двата крака.

  • Поддържане на теглото в здравословни граници

Излишното тегло увеличава напрежението върху гръбначния стълб и може да увеличи риска от развитие на дискова херния. Поддържането на здравословно тегло чрез правилна храна и редовна физическа активност е стъпка номер едно в превенцията на различни заболявания, включително и за опазване на гръбначния стълб.

  • Избягване на тежки товари и повтарящи се движения

Вдигането на тежки предмети и извършването на повтарящи се движения, които натоварват гръбначния стълб, трябва да се избягват или да се изпълняват с правилна техника, за да се намали риска от нараняване на дисковете.

  • Посещения при кинезитерапевт

Кинезитерапията предполага извършване на специални упражнения и техники за укрепване на гръбните мускули и подобряване на гъвкавостта. Кинезитерапевтът следва да работи индивидуално с вас, съобразявайки се със специфичните ви нужди и здравословно състояние. 

 

В заключение, стареенето има значително влияние върху здравето на гръбначния стълб и увеличава риска от дискова херния. Въпреки това, с правилния начин на живот и предприемането на мерки за предотвратяване, можем да намалим този риск и да поддържаме здравето на гръбначния стълб. Редовна физическа активност, правилната стойка на тялото, поддържане на здравословно тегло и избягване на натоварвания, които могат да повредят гръбначния стълб, са ключови елементи за запазването на здравето на гръбначния стълб.