Както неведнъж сме споделяли, кинезитерапията е метод на лечение, който използва движение и физически упражнения за подобряване на двигателната активност. А знаете ли, че наричат кинезитерапията още индивидуална гимнастика? Причината е фокусът върху индивидуалните нужди и цели на пациентите. Упражненията се избират така, че да са подходящи за конкретното здравословно състояние и да се постигнат най-добри резултати. 

Любопитно е също, че корените на индивидуалната гимнастика могат да се търсят още в древен Китай. Идеята за лечение чрез движение не е нова. Но днес тя намира приложение в плана за лечение на редица здравословни проблеми и спортни травми. В настоящата статия ще разгледаме някои от случаите, в които кинезитерапията може да помогне. 

Индивидуална гимнастика при заболявания на опорно-двигателния апарат

Само помислете за момент колко много здравословни проблеми са в резултат на обездвижване. Ако сте били скептични, когато сте прочели, че кинезитерапията е метод, основаващ се на движение, вече не би трябвало да имате колебания, че движението може да помогне. Различните упражнения за болки в кръста и врата, които се правят, са разнообразни. Кинезитерапевтите ще ви покажат разнообразни техники и упражнения, които ако изпълнявате правилно, ще подобрят силата, гъвкавостта, координацията ви. В случай че имате гръбначно изкривяване или страдате от дискова херния, може да е добра идея да обмислите индивидуална гимнастика. 

Кинезитерапия при следоперативни състояния

Ако наскоро сте претърпели смяна на става или резекция на менискуса, включването на кинезитерапия в плана за възстановяване може да е отлична идея. На първо място, кинезитерапията помага за намаляване на болката и възпалението. Като второ, но не и по значение, следва да споменем, че индивидуалната гимнастика подпомага по-бързото възстановяване на двигателната функция и мобилността на пациента като цяло. На трето място, с кинезитерапията се цели повишаване нивото на самостоятелност и качеството на живот. Обикновено кинезитерапията се прилага, за да се помогне на пациента да се върне максимално бързо към нормалния си ритъм на живот и дейностите, които е извършвал. 

индивидуална гимнастика с участието на кинезитерапевт

Лечебна гимнастика при заболявания на нервната система

Пациенти, прекарали инсулт, такива с множествена склероза, както и страдащи от паркинсон също се повлияват добре от кинезитерапия. Тези заболявания могат да предизвикват нарушения в двигателната функция. Точно тук идва и ролята на кинезитерапията. Тя би помогнала за възстановяване самостоятелността на пациента и подобряване координацията, баланса и силата на мускулите. Освен върху физическото възстановяване, кинезитерапията може да има и положителен психо-емоционален ефект. 

Ролята на кинезитерапията при детска церебрална парализа

Церебралната парализа е заболяване, което засяга двигателната активност, мускулната координация и баланса. Проявява се в ранна детска възраст, затова колкото по-рано се започне с упражненията, толкова по-добре. Чрез специални упражнения и техники кинезитерапевтите помагат на децата да развият силата и гъвкавостта на мускулите, както и да подобрят координацията и равновесието. Лечебната гимнастика често е ключов елемент в рехабилитационните програми за малките пациенти. 

Индивидуална гимнастика при възрастни хора

С напредването на възрастта телата започват да се променят. Зачестяват здравословните проблеми, появяват се ограничения при извършване на определени дейности. Стареенето носи със себе си предизвикателства като намалена гъвкавост, отслабване на мускулите, загуба на баланс. Кинезитерапията може да бъде изключително полезна за възрастни хора, тъй като помага за поддържане на мускулната сила и гъвкавост, подобрява баланса и координацията. Тя може също така да помогне на възрастните хора да запазят самостоятелността си и да се справят с ежедневни задачи. Редовната физическа активност и работа с кинезитерапевта освен това подобряват настроението и повишават самочувствието. Това може да подобри качеството на съня, да намали риска от тревожност и да увеличи удовлетвореността от живота като цяло. 

В заключение

Вярваме, че сами се убедихте, че кинезитерапията е изключително полезна за различни групи заболявания и проблеми. Ако търсите кинезитерапевт в Пловдив, заповядайте при нас в МЦ “Д-р Людмил Димитров”. Екипът ни се състои от опитни специалисти, гогови да ви помогнат, изготвяйки индивидуална програма за лечение. Ще ни откриете в гр. Пловдив, ул. Брезовска 34, ет. 4.