“Дискова херния при бременност”. Не бързайте да се стряскате. Ако сте били диагностицирани с дискова херния, знаете добре, че тя може да бъде болезнена. А ако наскоро сте чули, че чакате дете, най-вероятно радостта ви е била примесена с притеснение какво предстои оттук нататък. Бързаме да ви успокоим, че не трябва да се страхувате. С малки промени в ежедневните навици може да постигнете отлични резултати.

Знаем добре, че бременността е период, който носи със себе си промени в тялото на всяка жена, много вълнения, но и много въпроси. Някои са късметлийки и не изпитват дискомфорт в ежедневието си въпреки поставената такава диагноза. Ако обаче сте от тези, за които бременността предизвиква по-силно притискане на гръбначния стълб, не бързайте да се притеснявате. В настоящата статия ще разгледаме как дисковата херния може да се отрази на една бременна жена и какви мерки за облекчаване на болезнените усещания могат да бъдат предприети.

Първо, какво представлява дисковата херния на гръбначния стълб?

За да обясним какво представлява дископатията, ще започнем с това, че гръбначният стълб е опора на тялото. Той се състои от прешлени, между които се разполагат дискове. Затова и тези дискове се наричат междупрешлени – намират се между прешлените. Прешлените, от своя страна, се свързват помежду си чрез междупрешленни хрущялни дискове, връзки и стави. Всеки диск пък се състои от пулпозно ядро и фиброзен пръстен. Когато специалистите наблюдават разкъсване на фиброзния пръстен от ядрото, тогава те поставят диагноза дискова херния. 

Дископатия и бременност

Дископатията се среща по-често при мъже на възраст 30-50 години, но това не означава, че не е разпространена и сред дамите. Всъщност дискова херния при бременност е често срещано състояние при жените поради очакваното увеличаване на теглото и голямо натоварване на гръбначния стълб. Важно е да се отбележи, че бременността сама по себе си не предизвиква дискова херния, но може да засили риска за развитие на заболяването или симптомите при жени, които вече страдат от него. 

Бременността е свързана с разтягане на абдоминалната (коремната) стена на жената. Това се случва, за да се осигури място за растящото бебе.  Процесът на разтягане на абдоминалните мускули е неизбежен, но с него идва загубата на тяхната нормална функция за поддържане на стабилността на тялото. В резултат на това, коремът и кръстът трябва да поемат необичайно голямо количество тегло от горната част на тялото. Измества се центърът на тежестта. С напредване на бременността се увеличава напрежението върху мускулите, затова и най-често в последните месеци на бременността дамите се оплакват от дискомфорт. 

бременна жена с дископатия на преглед

Какви са вариантите за лечение на дискова херния при бременност?

Според нас въпросът, който трябва да си зададете, следва да е “Как да се грижим за гръбначния стълб по време на бременност?”. Фокусирайте се върху комплексно решение, което да ви даде спокойствие, че правите най-доброто за себе си според състоянието си. 

Разбира се, консултация със специалист невролог е задължителна. В повечето случаи приемът на противовъзпалителни лекарства е ограничен, въпросът за операцията се поставя след раждането, а лекарите предлагат неоперативни методи на лечение. Бъдете спокойни и знайте, че хирургическа интервенция може да не бъде необходима. Заедно със специалиста ще обсъдите възможностите за облекчаване на състоянието по време на цялата бременност, както и лечението след раждането. Може да ви бъде препоръчана кинезитерапия или т.нар. лечение чрез движение. 

А ето и какво може да правите, за да минимизирате болката:

  • Индивидуална гимнастика – Споменахме вече за кинезитерапията. Тя помага за поддържане на тялото в добра физическа форма и за укрепване на опорно-двигателния апарат. Според това в кой триместър е дамата се препоръчват различни упражнения. Затова е важно да се прави под контрола на кинезитерапевт.
     
  • Не вдигайте тежки и големи предмети – Дамите сигурно са чували този съвет още преди да забременеят, но в този период трябва да бъде спазван с още по-голямо внимание. Намалете всяко допълнително напрежение върху гръбнака. Ако е възможно, поискайте помощ от други хора – съпруг, роднини, приятели, колеги, когато става въпрос за местене на тежки и обемни предмети.

  • Дръжте гърба си изправен – Факт е, че качените килограми влияят върху гръбначния стълб и кръста. Но се стремете да запазите правилна и хубава стойка. Избягвайте движения, които могат да причинят болка и които включват огъване или усукване. По отношение на обувките препоръките са да не носите високи такива, а да изберете ниски и удобни.

  • Останете активни, но намирайте време и за почивка – Слушайте тялото си. Ако то има нужда от почивка, трябва да се му я осигурите. Ако усещате, че искате да се раздвижите, подарете си кратка разходка. Споменахме ви вече за кинезитерапията и защо смятаме, че е чудесен начин за физическа активност при бременни. Съчетанието между активност и кратки почивки със сигурност ще е полезно за младата майка.

Заключение

По време на бременността, дисковата херния може да възникне или да се усили поради физиологичните промени, които се случват в тялото на бъдещата майка. Като всяко друго заболяване, и тя не бива да бъде подценявана. Консултирайте се с наблюдаващия ви лекар и заедно обсъдете какво може да направите, за да облекчите болката и дискомфорта.