Чували ли сте за озонотерапия? Известно ли ви е ли какво представлява този тип терапия? А знаете ли, че се използва от десетилетия и се е утвърдила като ефективна при множество състояния? Озонотерапията набира все по-широка популярност за лечение на различни заболявания. Тя е и един от методите, които използваме в МЦ “Д-р Людмил Димитров” за лечение на дискова херния. Точно затова днес решихме да ви разкажем малко повече за него.

Какво представлява озонотерапията?

Озонотерапията е алтернативен метод за лечение, който се базира на използването на озон за терапевтични цели. Тя представлява инжектиране на озоно-кислородна смес, произведена в специален уред, наречен озонатор. 

Озонът е газ със силна миризма и светлосин цвят, алотропна форма на кислорода. Състои се от три атома кислород (вместо обичайните два), като лесно отдава един атом кислород. Именно на това се дължат неговите многобройни приложения в медицината.

Какви са свойствата на озона и ползите от терапиите с него?

Озонът е добре познат с антибактериалните си свойства. Има способността да унищожава бактерии и вируси. Терапиите с озон укрепват имунната система и ускоряват енергийните процеси в клетките. Препоръчват се и за облекчаване на болката, тъй като озонът може да помогне за намаляване на възпалението. Популярността на озонотерапиите расте и в спортните среди, тъй като не са забранена субстанция, а спомагат бързото възстановяване след тренировка и увеличават издръжливостта. 

Началото на озонотерапията може да се търси в средата на XIX век в Берлин, когато Вернер фон Сименс произвежда първия озоногенератор. Масовото производство и продажба на уреда за професионална употреба започва през 1896 г. Тогава Никола Тесла патентова своя първи озоногенератор и основава Tesla Ozone Company. 

Кога се препоръчва озонотерапия?

Разбира се, историческите факти са интересни, но най-важният въпрос, на който трябва да отговорим, е при коя заболявания се препоръчват терапии с озон. Обръщаме внимание, че поради широката употреба на озона в медицината, не е възможно да обхванем в една статия всички области, в които се прилага. Споделяме с вас най-честите случаи, при които лекуващият ви специалист може да ви препоръча озонотерапия. 

 • При настинки и вирусни инфекции – Есента и зимата са периоди, свързващи се с ниски температури, често боледуване и грипове. Както споменахме, озонът е със силно антибактериално действие, което прави терапиите с него силно препоръчителни в това време от годината.

 • При проблеми със ставите – От терапиите с озон се повлияват добре пациенти с артрит и артроза. Озонотерапията може да предостави значително облекчение на болката и възпалението, свързани с тези ставни заболявания.

 • При заболявания на опорно-двигателната и нервната система – Заболяванията като например дискова херния могат да причинят болка и да ограничат нормалните двигателни функции. Специалната озоно-кислородна смес, която се инжектира, може да помогне при облекчаването на дискомфорта, тъй като действа болкоуспокояващо и противовъзпалително.

 • В спортните среди – Високите натоварвания и редовните тренировки могат да доведат до наранявания, болка и контузии при спортистите. В такива случаи озонотерапията се явява като алтернативен метод за лечение и възстановяване.

озонотерапия - лекар инжектира озон в областта на гръбначния стълб

Озонотерапия при дискова херния в МЦ “Д-р Людмил Димитров”

Озонотерапията се извършва чрез инжекции с озон директно в областта на засегнатия диск. Дали курсът на лечение да включва само тази терапия или комбинация от няколко определяме след обстоен медицински преглед. 

Озонотерапията се извършва от опитни специалисти съгласно индивидуалните нужди на нашите пациенти. Прилагаме индивидуален подход, защото разбираме добре, че телата ни са уникални и неповторими и имат нужда от такава грижа. Резултатът, на който се радват нашите пациенти след курс от 10-12 терапии, е “прибрана” дискова херния и постепенно отшумяваща болка. 

Има ли противопоказания за провеждането на тази терапия?

Както при всеки метод на лечение, решението за включване на озонотерапия трябва да се основава на вашите индивидуални нужди и здравословно състояние. Консултация с медицински специалист е задължителна. Той следва да определи дали озонотерапията е подходяща за вас и как да бъде приложена най-ефективно. За обща информация ви споделяме някои от заболяванията, които са противопоказни за терапия с озон. 

 • Непоносимост към озон – Индивидуална такава е пречка за провеждане на терапиите;
 • Някои сърдечни заболявания – Като пример може да посочим прекаран наскоро сърдечен удар (инфаркт на миокарда);
 • Съсирване на кръвта, вътрешен кръвоизлив и кървене от различен произход;
 • Повишена функция на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм);
 • Отравяне с алкохол (алкохолна интоксикация);
 • Възпаление на панкреаса (остър панкреатит);
 • Ниско кръвно налягане (хипотония).

В обобщение

Озонотерапията представлява иновативен метод за лечение на редица заболявания. В начални стадии на дискова херния може да бъде отлична алтернатива на операцията. Предпочитан е от спортистите, тъй като не е забранен, а ускорява процеса на възстановяване. Силното му антибактериално действие го прави подходящ и при настинки и грип. Важно е обаче да се извършва от квалифицирано медицинско лице, съгласно индивидуалните нужди, за да даде желания резултат.