От малки ни повтарят, че движението е здраве. Важи ли в пълна сила и това, когато имаме дископатия? И вие ли имате дискова херния? А чудили ли сте дали може да продължите с тренировките както досега? Факт е, че подходящи упражнения могат да помогнат за намаляване на болката и за насърчаване на възстановителния процес. В настоящата статия ще разгледаме кои упражнения при дископатия са подходящи и кои трябва да избягвате.

Упражнения при дископатия: Какво е позволено?

Правим уточнението, че всеки случай на дискова херния е различен. Затова е най-добре да се консултирате с лекар, преди да правите каквито и да е упражнения. Обикновено става въпрос за плавни, бавни тренировки, които не натоварват допълнително мускулите на гърба, а подпомагат тяхното възстановяване.

 За ваша информация споделяме няколко дейности, които не са сред забранените. 

  • Спинална декомпресия – Представлява вид механизирано изтегляне с цел облекчаване болките в гърба и намаляване размера на хернията. Препоръчва се при различни заболявания – дискова херния, хронични болки в гърба, ишиас и др.
  • Укрепващи мускулатурата упражнения като глутеус мост, поза кобра, котка-крава и птица-куче – Те могат да бъдат полезни за подпомагане стабилността на гръбначния стълб. Ако специалистът прецени, може да ви препоръча да включите подобни упражнения във вашето ежедневие. В интернет ще откриете много видеа, които показват как правилно да ги изпълнявате.
  • Плуване – Неслучайно плуването е сред най-разпространените спортове в света. Не само че носи удоволствие, а и укрепва мускулатурата, която “държи” кръста. Ако не можете да плувате, знайте, че никога не е късно да се научите. Много клубове и спортни центрове предлагат уроци и за възрастни. Свържете се с тях, за да започнете да се наслаждавате на ползите от този уникален спорт.

болки в кръста при дискова херния

Избягвайте тези дейности: Какво не трябва да правите?

 Има и такива дейности и движения, които по-добре да избягвате, за да не влошите състоянието си. Като цяло, най-добре не правете упражнения, които натоварват допълнително корема и гръбнака ви. Ето част от тях.

  • Коремни преси и клекове – Могат да причинят допълнително напрежение и натиск върху лумбалната област (долната част на гърба). Затова и не се препоръчват. При някои пациенти правенето на коремни преси не е проблем, но дали това важи и за вас следва да определи лекар.
  • Вдигане на тежести и усукващи движения – Ако досега сте спортували активно с тежести, ще трябва поне временно да замените тези упражнения. Вдигайки тежести, предизвикваме напрежения в мускулите на врата. Усукването пък може да обостри болката в кръста. Затова по-добре забравите и за т.нар. russian twists.
  • Домакински задължения като пране и почистване – Въпреки че не са упражнения, сметнахме, че е редно да включим и тях. Така ще си имате едно наум следващия път, когато посегнете към коша с мръсни дрехи. Чистенето с прахосмукачка предполага навеждане напред и назад. Помислете дали може да делегирате тази задача на някой друг от семейството или да си вземете прахосмукачка робот.

В обобщение избягвайте:

  • Упражнения, които предполагат повтарящо се натоварване на долната част на гърба;
  • Дейности, които са свързани с извиване на гърба и причиняват допълнителна болка.

Запишете час за консултация в МЦ “Д-р Людмил Димитров”

Надяваме се да сме успели да ви дадем насока кои дейности и упражнения при дископатия са позволени и кои е добре да избягвате. Ако искате да запазите час за индивидуална консултация при нашите специалисти, може да го правите от линка тук.

Целта ни е да предоставим медицинска грижа на високо ниво и да помогнем на пациентите си да се освободят от болката и дискомфорта, които обичайно съпътстват тези състояния. Ние сме тук, за да ви помогнем да се чувствате по-добре и да възвърнете контрола над здравето си. 

Специалистите в МЦ “Д-р Людмил Димитров” ще създадат за вас персонализиран план за лечение и програма с упражнения, които гарантират, че ще оставите болката в миналото и ще се върнете към нормалния си ритъм на живот.