Дисковата херния, наричана още и дископатия, е състояние, свързано с дегенерация на междупрешленните дискове. Най-често се среща дископатия в лумбалния, поясния отдел. За лумбална дискова херния говорим, когато са засегнати дисковете в долната част на гърба (прешлените от L1 до L5). 

И макар дисковата херния да е разпространено заболяване на гръбначния стълб, за нея все още съществуват много митове и заблуди. В днешната статия ще разгледаме най-разпространените от тях сред пациентите с дискова херния. 

Мит №1: Дискова херния се среща само при по-възрастните хора.

Дисковата херния може да се появи при хора от различни възрасти и практикуващи различни професии. Факт е, че рисковете от поява и развитие се увеличават с възрастта. Но дископатията може да засегне и по-млади хора. Особено ако подлагат на големи натоварвания гръбначния си стълб и не водят активен начин на живот.

Фактори, които допринасят за поява на дискова херния, са:

  • Възраст над 30 г. – Напредването на възрастта предполага износване на междупрешленните дискове. Намалява течността, съдържаща се в тях, което ги прави по-малки гъвкави.
  • Претоварване – Подлагането на голямо физическо натоварване и неправилно вдигане на тежести във фитнеса също може да допринесат за развитието на дископатия.
  • Заседнал начин на живот – Спортът дава здраве, енергия, тонус. Обратно – продължителното седене на едно място влияе негативно на здравето и увеличава риска от дископатия.
  • Тегло над нормата – Излишното тегло означава излишно напрежение върху гръбначния стълб. Здравословно тегло чрез балансирано хранене и физическа активност е важна част от профилактиката за здравето на гръбначния стълб.
  • Неправилна стойка – Лошата стойка при седене на стол или движение може да предизвика болки в кръста. Вземете си удобен стол, ако работата ви изисква продължително стоене.  

Мит №2: Дисковата херния е неизлечима.

Категорично не. Лумбална дискова херния не означава присъда, а диагноза, за която медицината познава различни методи за лечение. Без значение дали лекарят ви препоръчва консервативно лечение, операции или алтернативни терапии – всички те могат да помогнат за намаляване на нейния размер. Обикновено специалистите препоръчват да съчетаете лечението с промяна в начина си на живот. Сред насоките им са избягване на допълнително натоварване на гръбнака, водене на по-активен начин на живот, спиране на цигарите (в случай че сте пушач). 

лекарски кабинет

Мит №3: Единственият начин за лечение на лумбална дискова херния е операцията.

Операцията не е задължителна. Всъщност бихме казали, че е добре да се прилага само в краен случай. Ние в МЦ “Д-р Людмил Димитров” вярваме, че трябва да е последното средство за лечение на дискова херния. 

Операцията е добре да се извършва при изключително тежки симптоми каквито са парализата и тазово-резервоарните смущения. Според нас тя е необходима едва когато е доказано, че консервативното лечение и алтернативните терапии не са довели до желаните резултати. В много случаи, когато дисковата херния е в начален стадий, пациентите се повлияват отлично от упражнения, лазертерапия и озонотерапия. 

Мит №4: Лежането е най-добрият начин за облекчаване на болките в кръста.

Вярно е, че може да получите временно облекчение, когато лежите в определена позиция. Но продължителното лежане със сигурност не е най-доброто решение за справяне с проблема. Дългото застояване на едно място може да доведе до допълнително отслабване на мускулатурата. Вместо това препоръчаме чести паузи за разтягане, смяна на позицията и умерени физически упражнения. Всички те могат да помогнат за справяне с дискомфорта. 

Говорейки за лежане, е добре да споменем, че за болки в кръста се препоръчва по-твърд матрак. С него се постига стабилна позиция на гръбначния стълб в права линия.

Мит №5: Дисковата херния ще се появи отново след време.

Дали това ще се случи зависи до голяма степен от грижите, които полагате за себе си. За да предотвратите повторна поява на дискова херния, се придържайте към здравословни практики и навици. Намерете своя баланс по отношение на храненето и времето за почивка и активност. Редовната физическа активност, включително упражнения за подсилване на гърба, може да подобри стабилността на гръбначния стълб и да предпази от повторната поява на дискови хернии. Консултирайте се с вашия невролог или кинезитерапевт, за да ви каже какви упражнения може да правите вкъщи.