Болки в кръста – резултат от натоварване или проблем, изискващ медицинска помощ?

Сравнително често може да чуете “Боли ме кръста”. От болки в гърба и кръста се оплакват и млади, и стари. Болките може да са временни при натоварване и преумора, или пък резултат от недостатъчно движение и наднормено тегло. Въпреки това има ситуации, при които болката може да е признак на сериозни здравословни проблеми, изискващи медицинска помощ. 

Кога трябва да потърсите специалист и към какъв лекар при болки в кръста да се обърнете – разказваме ви за това в настоящата статия. 

Лекар при болки в кръста – кой е правилният специалист?

Самолечение или пренебрегване на болката в кръста не са препоръчителни. 

Първата стъпка следва да е консултация с общопрактикуващия ви семеен лекар. Той трябва да извърши преглед. На база вашата фамилна обремененост, минали и настоящи заболявания, текущи симптоми ще ви насочи към специалист.

Джипито ще оцени характера на болката (дали е тъпа или остра), трябва да ви попита дали е моментна (когато извършвате определени действия) или постоянна. Възможно е да направи почукване с неврологично чукче, за да определи какви може да са причините за болката. В случай че има съмнения за конкретно заболяване, ще ви насочи към специалист с опит в съответната област. 

Когато вашият лекар се съмнява за проблем с централната или периферната нервна система, ще ви даде направление или препоръка за невролог. 

Какво прави неврологът?

Това е специалистът, който ще извърши обстоен преглед. Може да поиска от вас да направите допълнителни изследвания, за да се потвърди или изключи конкретна диагноза. Най-често невролозите насочват пациентите към т.нар. тестове за образна диагностика. Може да ви насочи към ядрено-магнитен резонанс, да назначи скенер или да ви препоръча компютърна томография. 

След като направите назначените тестове, трябва да запазите повторно час при лекаря, за да разтълкува внимателно резултатите. В рамките на това посещение той трябва да заключи каква е вашата диагноза и да предложи подходящо лечение. На база изговореното по време на първия преглед (това, което вие сте споделили като симптоми и оплаквания) и преглеждайки резултатите от допълнителните изследвания, той трябва да постави окончателната диагноза и да предложи подходящо за вас лечение.

жена с болки в кръста

Невролог – кога трябва да посетите специалист?

Ако болката е в резултат от свръхнатоварване или преумора, обикновено отшумява до няколко дни. В такива случаи най-доброто лечение е почивката. Както споменахме, недостатъчната физическа активност и наднорменото тегло също увеличават риска от поява на болки в кръста. В такива случаи са необходими промени във вашия начин на живот. Наблюдавайте тялото си, за да прецените дали е необходима консултация с невролог или промяна на ежедневните ви навици.

  • Травма или инцидент – Ако болката в кръста е резултат от травма или инцидент падане или катастрофа например, веднага се обърнете към лекар. В такива ситуации навременната оценка на състоянието от страна на лекар е особено важна. Той трябва да определи максимално бързо подходящ метод на лечение.
  • Интензивността на болката – Ако в болката не отшумява в продължение на седмица, това може да е признак, че е необходима консултация със специалист. Болката може да издава дискова херния (дископатия) или друго заболяване на гръбначния стълб.
  • Затруднения при изпълнение на дейности – Ако болката ви в кръста затруднява ежедневните ви дейности като изкачване на стълби, ходене или сядане, е време да потърсите лекар. Не подценявайте тези симптоми
  • Ефективност от прием на лекарства – В случай че аналгетиците не ви помагат да се справите с болката и не усещате облекчение, трябва да направите консултация с лекар. По време на задълбочен преглед той ще уточни причините за болките и ще предложи подходящо лечение.
  • Съпътстващи симптоми – Наличието на други симптоми като слабост, изтръпване, спазми в определени части на тялото също могат да индикират за медицински проблем, който изисква внимание.

МЦ “Д-р Людмил Димитров” – екип от медицински специалисти с мисия вашето добро здраве

Нашият медицински център специализира в диагностика и лечение на дискова херния и заболявания на опорно-двигателния апарат. Екипът ни се състои от високо квалифицирани невролози, физиотерапевти, ортопеди, рехабилитатори, медицински сестри. Ангажираме се да предложим индивидуално отношение и грижа към всеки пациент. Намираме се в гр. Пловдив, а точният адрес е ул. Брезовска 34, ет. 4.