Работа в офис, от 9 до 17, с почивни дни събота и неделя. За много това звучи като мечта. Не оспорваме предимствата на работата в офис. Но не може да отречем, че тя има и своите недостатъци. Дългите часове пред компютъра се е превърнало в нещо “нормално” за работещите на бюро. Но всъщност може да е причина за различни здравословни проблеми. 

Какви са последиците за здравето? Как да изберем подходящ стол? Как да се справим със сковаващите болки в кръста и гърба? Отговорите на тези въпроси търсим в следващите редове. 

Болки в гръбначния стълб (болки в гърба) – най-честият проблем

Продължителното стоене пред компютъра се е превърнало в стандарт, когато става въпрос за работа в офис. Но за съжаление, седенето пред екрана по цял ден не е без последици за здравето. Работещите в офис често се оплакват от болки в кръста, напрежение в гърба, натоварване и болка във врата. Това са само някои от симптомите, които стават познати на офис служителите. Всичко това вероятно ви звучи добре познато, ако и вие сте сред тях. 

Дископатия – резултат от неправилна поза на работното място

Дископатията, която е заболяване на междупрешленните дискове, също е чест проблем, свързан с продължителното седене. Факт е, че дискова херния се наблюдава по-често при хора с професии, предполагащи голямо физическо натоварване. Не бива обаче да подценяваме и липсата на движение като фактор, който може да доведе до дископатия. Обездвижването е бич за здравето на съвременния човек.

Само като се замислим, че средно ⅓ от денонощието ни минава на работното място, може да си направим извод това, което правим там, какво влияние има върху цялостното ни здраве. 

Как да седим правилно?

Вече споменахме, че стоенето за продължителни периоди от време може да предизвика натоварване на гръбнака, което в крайна сметка води до болки и дискомфорт. Друга причина за дискомфорта и болки в гърба и кръста може да са неправилно поставени монитор, клавиатура, мишка. За щастие, съществуват множество начини, по които можем да предпазим гърба си от негативните ефекти на продължителното седене. 

жена седи правилно на стол, за да избегне болки в кръста и гърба

Първото и основно, което може да направите, е да седите правилно на стола. Какво означава това?

  • Краката ви трябва да стъпят спокойно и стабилно на земята;
  • Гърбът ви трябва да има стабилна опора, а не да е напрегнат;
  • Седалката трябва да е мека и удобна;
  • Трябва да имате възможност за свободно движение, т.е. пространство най-малко 2 см до края на стола;
  • Подлакътниците трябва да са пропорционални на вашата височина;
  • Мониторът трябва да е на разстояние 70-80 см от очите ви;
  • Горната част на монитора следва да е на нивото на очите ви;
  • Мишката трябва да е до клавиатурата.

Всичко това намалява натоварването на лумбалната област и гарантира правилна позиция на гърба. 

Закупуването на ергономичен стол също е добра идея. Дори може да се разглежда като инвестиция в здравето на гърба. Но редовните почивки и физическата активност също са от съществено значение. Седенето не бива да бъде по-дълго от 60 минути без прекъсване. Подкрепянето с редовни паузи за разтягане или почивка може значително да намали натоварването върху гърба, а и да ви направи по-продуктивни.

Може да правите и упражнения в офиса против болките в кръста и гърба. Ето идея за едно. Изправете гърба си. Вдигнете двете си ръце. Опитайте се да образувате триъгълник над главата. Ще усетите как мускулите на гръбнака ви се стягат. 

Кинезитерапията като метод за лечение на болки в кръста и гърба

Продължителното седене на стол може да предизвика дискомфорт в кръста и гърба, но с правилна настройка на височината на стола и внимание към позицията на тялото, можем да намалим риска от здравословни проблеми. Активни паузи и физическа активност допълват грижата и поддържат гърба ни здрав. 

Ако не може да се справите сами с болките, потърсете подкрепа в лицето на лекар специалист. Кинезитерапията е отличен начин да увеличите двигателната си активност. Упражненията ще ви помогнат да укрепите мускулатурата, да подобрите гъвкавостта си и да намалите болката. Кинезитерапевтът ще изготви специална програма с упражнения според индивидуалното ви състояние. Може да ви препоръча да включите масажи или такива упражнения, които изпълнявайки да ви превърнат в активен участник в лечебния процес.

В заключение

Появата на напрежение във шията, кръста или гърба нерядко е резултат от лоша работна позиция. Не пренебрегвайте болката, за да не се превърне в хронична. Най-доброто лечение остава превенцията. Движете се активно и правете упражнения за болки в гърба и кръста, за да облекчите дискомфорта, в случай че се появи такъв.