Дискова херния (дископатия) и болки в гръбначния стълб

Дисковата херния в своята същност се свързва с износване на междупрешленните дискове. Всеки междупрешленен диск се състои от два компонента – ядро (гелоподобен център, съдържащ основно вода) и фиброзен пръстен, който обгражда ядрото. Когато част от ядрото излиза извън влакната на фиброзния пръстен, тогава специалистите имат основание да говорят за дископатия.

Симптомите най-често включват слабост в мускулите на ръцете и краката, спазми около гръбнака, болка във врата или гърба, болка и изтръпване на крайниците. Според това кой междупрешленен диск е засегнат – симптомите и съответно оплакванията на пациентите са различни. 

И вие ли страдате от лумбална дискова херния? Тогава много добре знаете колко неприятни може да са болките в гърба и кръста. Днес ви разказваме за масажа и как, ако е част от програма за лечение, може да помогне да забравите за сковаващите болки. 

Лечебният масаж като метод на облекчаване на болките

Сигурни сме, че добре знаете какво представлява масажът. Разликата е, че лечебният се състои в последователно изпълнение на различни техники, които имат една цел – премахване на хроничните болки в гръбначния стълб.

Лечебният масаж може да бъде особено ефективен за управление на болките при дискова херния и за подпомагане процеса на възстановяване. Масажът сам по себе си няма да доведе до пълно излекуване на дискова херния. Но когато е извършван от специалист, има редица ползи. Ето някои от тях.

Релаксация на мускулите

Лечебният масаж допринася за релаксация на мускулатурата и подобряване на общото физическо благосъстояние. Направен от специалист, масажът помага за премахване на обща скованост на тялото. В края на масажа ще почувствате отпускане на напрегнатите мускули, ще се радвате на възстановяване на гъвкавостта и ще наблюдавате подобряване в обхвата на движение. 

Подобряване на кръвообращението

Тъканите се снабдяват с хранителни вещества от храносмилателната система, а кръвта служи като среда за транспорт между отделните органи и системи. Масажът стимулира кръвообращението, което прави по-лесна доставката на кислород и полезни вещества до засегнатите области. Всичко това ускорява процеса на възстановяване. 

 

масаж при дискова херния

По-добро психично здраве

Дископатията и съпътстващите я болки в гръбначния стълб могат да предизвикат усещане на дискомфорт. И под дискомфорт имаме предвид и затруднения при извършване на определени действия, и емоционално напрежение. Точно затова не е за подценяване психологическия аспект от лечебния масаж. При него се отделят т.нар. “хормони на щастието” – ендорфин, серотонин, допамин. Те влияят върху настроението, като го подобряват, носят ни чувство за релаксация и наслада и потискат болката. 

Масаж в домашни условия

Вероятно си казвате “Защо е необходимо масажът да се извърши от терапевт? И у дома съпругът/съпругата ми може да се справи с тази задача”. 

Спецификите на заболяванията на опорно-двигателния апарат изискват добро познаване на гръбначния стълб. Масажът, извършен директно върху увредения диск, ще доведе до повече негативни последици отколкото ползи. Ще увеличи болката и може да влоши състоянието. Затова е най-добре да се доверите на опитен специалист. 

Масажистът работи с мускулатурата от двете страни на гръбначния стълб, като се стреми да стимулира кръвообращението и да възстанови обхвата на движение. 

Както при извършването на всяка лечебна процедура, и при масажа е добре да се спазват определени правила. Научете повече за това тук.

В заключение

Лечебният масаж може да бъде прекрасно допълнение към цялостна програма за лечение при дискова херния. Сам по себе си той няма как да доведе до пълно излекуване, но допринася за намаляване неприятните болки в гърба. Може да бъде разглеждан дори като алтернатива на лекарствата, която елиминира риска от странични ефекти и подпомага бързото възстановяване на засегнатите области. С масаж едновременно забравяте за стреса и напрежението, приглушавате болката и изпитвате чувство на приятна наслада. 

МЦ “Д-р Людмил Димитров” е специализиран център за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат. Един от методите, които предлагаме, е масаж. Запишете час за консултация при наш специалист, за да ви предложим най-подходящите методи за справяне с болката в гърба.