Последни проучвания сочат, че дисковата херния засяга между 5 и 20 души на всеки 1000 възрастни. Обикновено се появява при хора на възраст между 30 и 50 години, като съотношението мъже към жени е 2:1. Все по-често диагнозата се поставя и на младежи.

Причините може да са различни – от физическо натоварване до неправилно вдигане на тежести. Характерни за дисковата херния симптоми са болки в гърба или врата, слабост в тялото, дължащо се на притискане на нерва, отслабване на мускулатурата на крайниците, по-голяма чувствителност в засегнатите зони. Сега обаче няма да се фокусираме върху това. За това какви са симптомите на лумбална дискова херния може да прочете тук.

Без значение в коя възрастова група попадате и каква е причината да посетите невролог, ако имате дископатия, следва логичния въпрос – как да продължите своя живот с дискова херния. Именно за това разказваме в следващите редове.

Операцията невинаги помага

Не оспорваме необходимостта от операция в някои случаи на дискова херния. Лекарят може да ви насочи към операция, ако имате: 

  • Оплаквания за много силни болки, които им пречат да извършват ежедневни дейности;
  • Парализа на различни части на тялото;
  • Затруднения с ходенето до тоалетна. 

Факт е и друго – операцията невинаги помага. Има случаи, в които пациентите не забравят за сковаващите болки, въпреки хирургичната намеса. 

Всъщност в над ⅔ от случаите болката може да отшуми без оперативна намеса. Трябва, разбира се, да споменем, че успехът на неинвазивните методи зависи от стадия на развитие на дископатията, от това къде точно е локализирана и какво е здравословното ви състояние. 

Колкото по-рано се консултирате със специалист и започнете лечение, толкова по-добре. Пациенти с дископатия в начален стадий се повлияват добре от неоперативни методи и отчитат значително подобрение. С голям успех могат да се похвалят и пациенти в по-напреднал стадий. 

Най-важното, което трябва да запомните, е, че лечението отнема време. Няма как да заключите дали предложените ви терапии са успешни след само една процедура. Постигането на подобрение и възстановяване на гръбначния стълб изисква поетапен подход. Необходим е комплекс от процедури, насочени към намаляване на болката, укрепване на мускулатурата и възстановяване на обхвата на движение. Бъдете търпеливи и спазвайте препоръките на медицинския екип. 

живот с дискова херния - болки в кръста

Живот с дискова херния: Как помагаме на пациентите в МЦ “Д-р Людмил Димитров”

В МЦ “Д-р Людмил Димитров” считаме, че всеки заслужава индивидуално внимание и грижа, които да му помогнат да върне контрола върху своя живот. През годините сме помогнали на стотици пациенти да забравят за неприятните болки от дискова херния.

При необходимост насочваме пациентите към допълнителни изследвания, за да определим размера на дисковата херния и къде точно е разположена тя. След потвърждаване на диагнозата пристъпваме към определяне на подходяща терапия. В нашия медицински център предлагаме следните неинвазивни методи за лечение на дискова херния:

  • Лазер терапия
  • Озонотерапия
  • Кинезитерапия
  • Тракционна терапия
  • Текар терапия
  • Масажи

С лазера се насочва лъч с висока плътност към желана зона от тялото, а под въздействие на озоно-кислородната смес хернията започва да се свива. С лечебната гимнастика се фокусираме върху укрепване на мускулатурата, подобряване на гъвкавостта и подобряване на общата подвижност. Тракционната терапия, от друга страна, представлява разтягане на гръбначния стълб чрез специален апарат. Текар терапията действа на принципа на променливите токове с висока честота, като образува топлина на дълбочина в тъканите. Образуваната топлина стимулира възстановяването на тъканите. Лечебният масаж има за цел облекчаване на остатъчната болка и спазмите. Обикновено го прилагаме в края на лечението. 

Решението ни да не работим с НЗОК се базира на стремежа ни да предоставяме медицинска грижа на високо ниво. Използваме модерна апаратура, а екипът ни се състои от опитни професионалисти. Част от МЦ “Д-р Людмил Димитров” са невролози, рехабилитатори, медицински сестри, ортопеди, кардиолози с дългогодишен опит. Осигуряваме и подкрепа за пациентите по време на техния път към възстановяване. В екипа имаме и психолог. 

За тези, които не са от Пловдив, предлагаме настаняване в комфортно обзаведени стаи. Ще променим представата ви за болнична база и ще ви осигурим отлични възможност за отдих след процедурите.

 

Запазете час за консултация при наш специалист от тук.