Грижа за здравето – защо е важна?

Ако не промените навиците си, може да очаквате, че до 50-годишна възраст ще тежите поне 5 кг повече, в сравнение с периода, когато сте били на 20. И това е нормално. С напредване на годините тялото се изменя, променят се хормоните, метаболизмът се забавя, алкохолът се преработва по-бавно. Добрата новина е, че промени в храненето и начина на живот могат да повлияят и на начина, по който изглеждаме, и на този, по който се чувстваме. 

Да полагаме грижа за здравето си не изисква много усилия, а ползите са десетки:

 • Предотвратяване поява и развитие на различни заболявания;
 • Съхранение на добро физическо и психическо здраве;
 • Поддържане на сила, енергия, издръжливост и добро настроение;
 • Самостоятелност и увереност в собствените сили и възможности;
 • Подобряване качеството на живот като цяло.

Напълно логично е сега да последва от ваша страна въпросът “Какво да правя, за да се грижа за здравето си?”. Ето и нашия отговор. Споделяме как може да се погрижите за своето тяло след влизане в петото десетилетие. Обръщаме внимание на балансираното хранене, физическата активност, съня и грижата за психическото здраве.

 • Здравословна храна

Приемът на храни, богати на фибри, и редовният прием на вода и течности ускорява метаболизма. Но най-добре се опитайте да изградите хранителен режим, като включите храни, които обичате, но приготвени по здравословен начин. Пърженото например заменете с печене. Наблегнете на пресни плодове и зеленчуци, на качествен протеин (месо, яйца, риба), на полезни мазнини (авокадо, кокос, зехтин). 

 • Редовни медицински прегледи

Най-доброто лечение за всяко заболяване – това е превенцията. Редовните прегледи са своеобразен ключ към ранното откриване и навременно започване на лечение. Измерване на кръвно налягане, изследване на глюкоза (кръвна захар), редовна проверка на холестерола и триглицериди, очен преглед поне веднъж годишно са сред нещата, които може да направите, за да се погрижите за здравето си. 

медицински преглед в МЦ Д-р Людмил Димитров в Пловдив

 • Управление на стреса

Хроничният стрес представлява сериозен риск за здравето, тъй като може да причини различни заболявания и проблеми. Негативните ефекти на продължителното напрежение върху физическото и психическото благосъстояние не следва да се подценяват. Затова е важно да откриете подходящ начин за справяне с ежедневния стрес. Това може да е стречинг (йога, пилатес), медитация, техники за дишане, тренировка. 

 • Физическа активност

Разбира се, силата ви няма да е същата, както сте били на 20. Но това не означава да пренебрегвате физическата активност. Може да правите например гимнастика сутрин и кратки разходки вечер. Ако живеете недалеч от работното място, изберете да стигате до него пеша. Движението влияе и на психиката – понижава нивата на напрежение и  допринася за по-добро настроение.

 • Хобита и интереси

Отделянето на време за любими занимания също е част от грижата за психичното здраве. В динамичното съвременно ежедневие, където е работата и задълженията сякаш са без край, е важно да отделяме време за отдих и творчество. Ето няколко идеи – четене, рисуване, градинарство или просто разходка сред природата. Със сигурност ще отпочинете и ще се заредите с нови сили. 

 • Качествен сън

Говорейки за разтоварване и почивка, трябва да споменем и съня. Близо ⅓ от денонощието ни следва да е отредено за сън, за да може мозъкът да си починете, а тялото да се възстанови от натрупалата се умора. Ограничаването на използването на електронни устройства преди лягане също е препоръчително.

В заключение

Никога не е късно да започнете промяната към своето по-добро Аз. По-доброто утре започва с малки промени днес. За да се радвате на години, изпълнени с живот, се грижете за тялото и ума си. Вече знаете – балансирано хранене, минимум 7-8 часа сън, редовна физическа активност (10 минути на ден е по-добре от 0), отделяне на време за занимания – всичко това, че ви помогне да подобряване на здравето. Редовните прегледи и консултации със специалисти също са важни – за проследяване на здравето и своевременно откриване на евентуални заболявания.