Имате шипове във врата? Сутрешната скованост, главоболието, схванатият врат не са ви чужди? То тогава знаете колко неприятни и дори болезнени могат да бъдат тези симптоми. Има много методи, които могат да ви помогнат да се справите с проблема. И не, не става въпрос за инжекции и лекарства. Съвременната медицина познава методи като лазер терапия, озонотерапия и физиотерапия. Всички те могат да помогнат на пациентите с шипове.

Най-разпространените при шипове във врата симптоми са:

 • Болка във врата, разпространяваща се към рамото и гърба;
 • Намален обхват на движение на главата;
 • Трудности при накланяне или въртене;
 • Напрежение и ограничена гъвкавост на вратните мускули;
 • Скованост, схващания и спазми;
 • Високо кръвно налягане;
 • Честа умора, главоболие, световъртеж. 

Какво всъщност представляват шиповете?

Те са нови костни образувания върху вече съществуваща кост. Шиповете са заболяване на ставите, при което израстването на нови кости може да доведе до притискане на нерви и дори обездвижване. В медицината най-често се говори за шипове на ставите, гръбнака, петите, коляното, раменете, врата. Срещат се обикновено при хора на средна възраст. Съпроводени са от болки, като в зависимост от това къде са локализирани, болката може да се проявява в различни части на тялото.

Фактори, предразполагащи развитието на шипове на врата

Възможно е появата на шипове да е свързана с друг здравословен проблем. Но има и такива фактори, които са обвързани с нашето ежедневие и начина на живот, който водим. Това всъщност е и положителният аспект на нещата, тъй като отстраняването би намалило риска от поява на шипове. 

Ето някои от факторите, които допринасят за поява на шипове:

 • Неактивен, застоял начин на живот;
 • Пренатоварване и напрежение на врата;
 • Травми в областта на гръбнака;
 • Хормонални и метаболитни проблеми;
 • Неудобна възглавница;
 • Генетични фактори. 

скованост и болка при шипове във врата

Възможно при шипове във врата лечение

В случай че работата ви предполага продължително седене на едно място, опитайте се да държите гръбначния си стълб максимално изправен, а врата – минимално наведен. Балансираното хранене и поддържане на тегло в нормата също е нещо, към което трябва да се стремите. Тези здравословни навици няма да решат проблема с шиповете, но е сигурно, че ако ги пренебрегнете, проблемът може да се задълбочи. Обездвижването, както знаете, е бичът на нашето време, а наднорменото тегло означава допълнителна тежест за тялото.

Лечението на шипове във врата може да се осъществи чрез:

 • Лекарства и инжекции;
 • Операция;
 • Физиотерапия;
 • Озонотерапия.

Медикаментозната терапия може да се извърши с нестероидни противовъзпалителни средства, както и със системни и локални кортикостероиди. До операция обикновено се прибягва в краен случай – когато болката е нетърпима и има опасност шиповете да доведат до пълно обездвижване на пациента. 

Неоперативните методи, каквито са именно физиотерапията и озонотерапията, могат да помогнат за облекчаване на възпалението и подобряване на двигателните функции. 

Физиотерапията представлява извършване на упражнения с цел възстановяване на здравето. Същността на озонотерапията, от друга страна, се изразява в инжектиране на специална озоно-кислородна смес. Озонът е отлично познат със своите антибактериални и противовъзпалителни свойства. 

Да правите упражнения за шипове във врата вкъщи също няма да навреди. Дори е препоръчително. Така ще подобрите гъвкавостта и силата на мускулите. Разбира се, добре е да съгласувате с лекуващия си лекар какви точно да са упражненията, за да предотвратите евентуални усложнения.

За финал ви даваме още един съвет. Не подценявайте избора на възглавница. Много често тази, на която спим, не ни е удобна. Твърде ниска, много висока, супер мека или пък прекалено твърда – всичко това може да задълбочи проблемите с врата и гърба. Възглавницата следва да осигури стабилна опора на врата по време на сън. 

МЦ “Д-р Людмил Димитров” – ул. Брезовска 34, гр. Пловдив

Не причинявайте на тялото и на себе си неудобството от сковаващата болка. Запазете час за консултация при нашия екип от специалисти. След обстоен преглед и оценка на състоянието ви ще предложим подходящи методи за справяне със симптомите. Повече информация вижте тук.