Болките в кръста са чест проблем, засягащ почти всеки от нас в определен момент от живота. Те могат да са следствие на най-различни причини: от системно натоварване и преумора, през водене на заседнал начин на живот и пренебрегване препоръките за редовна физическа активност, до травма. 

И вие ли страдате от болки в кръста? Важно е да разберете, че не трябва да ги игнорирате, а напротив – да предприемате малки стъпки за подобряване на вашето здраве. Какво може да направите, как да си върнете комфорта в ежедневието – прочетете в следващите редове.

1. Консултирайте се със специалист

Самолечението не води до добри резултати. Даже напротив, обикновено задълбочава проблема. Затова, ако страдате от болки в кръста, трябва да потърсите професионална медицинска помощ. 

Първата и най-важна стъпка е да се консултирате със специалист. Свържете се с вашия личен лекар или директно с невролог за обстоен медицински преглед и изследвания. Това ще позволи да се установи точната причина за болката и да се определи подходящо лечение.

Прилагането на различни методи, за които сте прочели в интернет или които са ви били препоръчани от приятел, може да доведе до временно облекчаване, но не решава основния проблем. “Замаскирането” на симтомите само може да затрудни последващата диагностика и лечение.

2. Физическа активност и почивка

Специфични упражнения, насочени към стабилизация на гръбначния стълб и укрепване на мускулатурата, могат значително да намалят болката. Кинезитерапията е сред методите за лечение и профилактика при болки в кръста. Помага за поддържане и възстановяване на мобилността, мускулната сила и мускулната издръжливост. Йога и пилатес могат да бъдат полезни при подобни симптоми. 

Доказано е, че заседналият начин на живот може да бъде фактор за поява и развитие на множество заболявания, в т.ч. дискова херния. Обратно – редовната физическа активност укрепва сърдечно-съдовата система, подобрява настроението, помага поддържане на здрав кръст. 

Добре е да редувате периоди на физическа активност с такива на почивка. Ето една идея за времето на отмора и почивка – масаж. Масажите не изискват активност от ваша страна, а освен това са чудесен начин да облекчите неприятната болка в кръста.

жена страда от силни болки в областта на кръста

3. Правилна позиция на тялото и здравословно тегло

Движението е важно за укрепване на мускулите и подобряване общото здравословно състояние, но също така е необходимо да поддържате изправен гръбначния си стълб и да се храните балансирано. 

Вашите болки в кръста може да се увеличат, ако стоите неправилно. Уверете се, че работният ви кът отговаря на изискванията за удобство, добро здраве и безопасност. От друга страна, наднорменото тегло увеличава стреса върху гърба. Поддържането на здравословно тегло помага в предотвратяването и управлението на болките.

Съчетаването само на тези три практики – повече физическа активност, балансирано хранене и правилна стойка, може значително да подобри вашето общо здраве и да ви помогне да се справите с дискомфорта и болките. 

4. Кажете “сбогом” на неприятните болки в кръста

Част от екипа на МЦ “Д-р Людмил Димитров” са опитни професионалисти, готови да ви помогнат да се сбогувате с болките в кръста и гърба. Лечението при нас не се състои в облекчаване на симптомите. То започва с адресиране на причината за напрежението и болките. 

След обстоен медицински преглед ще ви предложим програма, включваща комплекс от процедури, предназначени да облекчат болката в кръста и да възстановят доброто ви здраве. Нашият екип се състои от специалисти невролози, рехабилитатори, кардиологи, ортопеди, медицински сестри, психолог, които си сътрудничат помежду си, за да предложат най-доброто лечение за всеки.

Вече повече от 15 години екипът на МЦ “Д-р Людмил Димитров” предоставя качествени медицински услуги и се грижи за здравето на своите пациенти. Радостни сме, че името ни се утвърди като гаранция за медицински център, където пациентите могат да получат вежливо отношение и грижа от висок клас. Може да ни откриете на ул. Брезовска 34, ет. 4 в гр. Пловдив.