Дископатия или дискова херния – знаете ли кой термин е по-подходящ, за да опишете промени при междупрешленните дискове? В речта понятията могат да се използват като взаимозаменяеми, но от гледна точка на медицината, с двата термина се описват различни състояния. Макар мнозина да използват понятията като синоними, медицинските специалисти са на мнение, че има разлика между тях. 

Дископатия или дискова херния – прилики и разлики

Объркване при човек с немедицинско образование е напълно нормално. И при двете състояния е налице увреждане на структурата на междупрешленния диск. Разликата идва от степента на увреждане. 

За да разберете по-добре различието, си представете разположението на междупрешленния диск и неговата структура. Той се намира между прешлените и гръбначния стълб. Изграден е от външен фиброзен пръстен, състоящ се от няколко пласта фиброхрущял, и гелообразен център. 

При дископатията се наблюдава разтягане на влакната, съставящи пръстена, но се запазва неговата цялост. Лекарите използват термина протрузия, за да опишат всичко това. Когато се разкъса външният фиброзен пръстен, тогава вече има основание да се говори за дискова херния. 

Не е задължително протрузията да се развие в дискова херния. В много случаи това обаче се случва, понякога дори безсимптомно. 

Какви са възможностите за лечение на дискова херния?

Преди да се пристъпи към лечение, е важно да бъде поставена диагноза. Специалистът следва да прецени дали се касае за дископатия или дискова херния и едва след това да назначи подходяща терапия. Заболяването може да се диагностицира с помощта на СТ сканиране, рентген, ядрено-магнитен резонанс.

Ако сте чели предходни наши статии, знаете, че оперативно лечение на дискова херния не е необходимо винаги. В МЦ “Д-р Людмил Димитров” може да се похвалим със стотици пациенти, успешно справили се с дискова херния след проведен курс на лечение без операция, а чрез неоперативни методи:

 • Кинезитерапия – лечение, при което упражненията се изпълняват от пациента или с помощта на специална апаратура;
 • Озонотерапия – инжектиране на специална озоно-кислородна смес в областта на херниация на диска, с цел подобряване на кръвообращението и намаление на възпалението;
 • Лазер терапия – насочване на лъч с висока плътност към засегнатата зона, за облекчаване на сковаващите болки;
 • Текар терапия – лечение на принципа на високочестотния променлив ток с цел загряване на тъкани в тялото с различна дълбочина;
 • Тракционна терапия – разтягане на гръбначния стълб чрез специална апаратура.

дискова херния - преглед и лечение в Пловдив

Кои са най-често проявяващите се при дискова херния симптоми?

Първо и важно е да уточним, че симптомите се различават според това дали говорим за лумбална дискова херния или шийна дискова херния. 

Най-често за дискова херния подсказва болка и ограничаване на движенията. Обикновено пациенти съобщават, че болката се засилва при повдигане на крака в легнало положение. Освен за болки в кръста и гърба, за симптоми на дискова херния се приемат още изтръпвания или слабост в мускулите на ръцете и краката. Ако наблюдавате отслабени функции на долните и горните крайници, също не бива да се притеснявате да споделите на лекуващия ви лекар. 

Кои са предпоставките за поява и развитие на дисковата херния?

Начинът на живот като цяло е сред причините за поява и развитие на различни заболявания. Дисковата херния не е изключение. Споделяме ви някои от факторите, допринасящи за развитие на дископатията. Ако припознавате някои от изброените като част от вашия стил на живот, вземете своевременно мерки. 

 • Напредване на възрастта и “естествена” дегенерация на диска;
 • Травма, нараняване, автомобилна катастрофа;
 • Тютюнопушене и нездравословен начин на живот;
 • Липса на редовна физическа активност;
 • Неправилна позиция на тялото при ходене и стоене;
 • Повтарящи се големи натоварвания и носене на тежки товари.

МЦ “Д-р Людмил Димитров” – Пловдив

Част от екипа на МЦ “Д-р Людмил Димитров” са специалисти с многогодишен опит в диагностиката и лечението на различни заболявания на гръбначния стълб, включително дискови хернии. Последвайте линка тук, за да видите как може да запазите час при тях. Ще ни откриете в гр. Пловдив, на ул. Брезовска 34, етаж 4.