Страдате от дискова херния? Ако отговорът ви е положителен, то тогава най-вероятно са ви добре познати продължителната болка, спазмите в мускулатурата, изтръпването в крайниците. А замисляли ли сте, че дисковата херния засяга не само физическото здраве, но може да има и въздействие върху психичното благополучие? Именно затова е важно да започнете своевременно лечение. С комплексната грижа за физическото и психическото ви здраве ще върнете по-бързо към нормалната си активност и начин на живот.

Какво е влиянието на дископатията върху психичното здраве?

Физическото и психическото здраве са две страни на една и съща монета. Физическото се свързва с придържане към здравословен начин на живот – балансирано хранене, редовна физическа активност, избягване на тютюнопушене и алкохол. Всичко това влияе на начина, по който се чувствате и психичното ви здраве. Последното се свързва и със способността ни да се справяме със стресови и предизвикателни ситуации в живота. 

Безспорно появата на дискова херния може да бъде такава ситуация. Сред най-разпространените за появата на дискова херния причини са наднормено тегло, вдигане на тежки предмети, системно натоварване. Всичко това може да отключи дископатия. И докато това до голяма степен на неща, които може да контролираме, трябва да кажем, че при травмите и инцидентите ситуацията е по-различна. Макар и по-рядко, дискова херния може да възникне в резултат от травма като падане или автомобилна катастрофа например. В такива случаи е особено важно освен за физическото здраве, да се обърне внимание и на психиката. 

Без значение каква е причината за поява на дискова херния при вас, е факт, че болката може да е сковаваща и да доведе до ограничаване на движението и увереност в собствените сили. Своевременното лечение ще ви помогне да се справите с физическите симптомите на дисковата херния, но и да подобрите качеството си на живот. 

лекар обяснява на пациент за връзката между дискова херния и психично здраве

Как да се справите?

Справянето с дисковата херния изисква комплексен подход и грижа както за физическото, така и за психическото здраве. Ето няколко важни стъпки, които може да предприемете за лечение на дискова херния.

  • Медицинско лечение 

Важно е да се консултирате с лекар, който да потвърди диагнозата и да предложи варианти за лечение спрямо вашето състояние. Операцията невинаги е най-подходящият метод за лечение на дискова херния. Отлични резултати дава комбинация лазер терапия, озонотерапия, физиотерапия, масажи. Тези неоперативни методи могат да бъдат изключително ефективни при управлението на симптомите на дисковата херния. Насочени са не просто към намаляване на възпалението и болката, а към укрепване на мускулатурата. 

  • Психологическа подкрепа

Тъй като дисковата херния може да доведе до тревожност, е важно да се потърси и психологическа помощ. Консултацията с професионалист може да ви помогне да върнете увереността си и да се научите как да управлявате стреса в живота си. В МЦ “Д-р Людмил Димитров” осигуряваме психологическа помощ като част от процеса на лечение. Наред с неоперативните терапии, предлагаме на нашите пациентите психологично консултиране с цел максимална подкрепа. 

  • Физическа активност

Неслучайно казват, че движението е здраве. Спортът влияе не само на формата ни, но и на психическото ни здраве. Разходки сред природата, упражнения, кратки тренировки – всички те влияят положително върху телата и умовете ни. Физическата активност  стимулира кръвообращението и доставката на кислород и хранителни вещества до тъканите, което подпомага процеса по възстановяване. Консултирайте се с лекуващия ви лекар какви упражнения при дискова херния е добре да избягвате и какво може да правите у дома. 

  • Здравословно хранене

При движение и тренировка се освобождават “хормоните на щастието”, което ни носи усещане за спокойствие и щастие. А заедно с умереното физическо натоварване, е важно да се придържате към балансирано хранене и да осигурявате достатъчно почивка на тялото си. Всичко това ще ви помогне да поддържате здравословно тегло. Включете в диетата си полезни мазнини (риба, зехтин, авокадо), противовъзпалителни храни (куркума, джинджифил), богати на антиоксиданти храни (бобови храни, горски плодове, черен шоколад).