Знаете ли какво е акупунктура и какви са ползите от прилагането ѝ? За това какво представлява, кога се прилага и какви са нейните приложения ще ви разкажем днес. Ако сте любопитни да научите повече за древната китайска практика, прочетете статията докрай. 

Какво е акупунктура?

Акупунктурата е древна практика, основаваща се на поставянето на игли в определени точки на тялото с цел възстановяване баланса в него. Корените на практиката могат да се търсят в Древен Китай преди повече от 3000 години, като акупунктурата се използва с голям успех и в съвременната медицина за облекчаване на симптоми, породени от различни заболявания.

Древните китайци вярвали, че всичко наоколо е енергия, включително и нашето тяло. Те смятали, че здравето на човек зависи от поддържане на баланса на тази енергия. Когато равновесието се наруши, то трябва да бъде възстановено. Един от методи за целта е именно акупунктурата.

Поставянето на тънки игли в определени точки на тялото стимулира енергийния поток и възстановява баланса в организма. Иглите се поставят на различни места на няколко милиметра дълбочина в кожата и се оставят за определен период от време (около 20-30 минути). Интересното е, че не се поставят на мястото, където изпитвате дискомфорт. Например, ако страдате от проблеми с врата, игли би трябвало да бъдат поставени в определени точки на ръцете и краката. 

Какво се лекува с акупунктура?

Безкрайно широк е списъкът със състояния и проблеми, при които акупунктурата дава отлични резултати. Като започнем от главоболие и стомашно неразположение, минем през тенис лакът и ревматоиден артрит, и стигнем дори до депресия. Ето някои от най-честите случаи, при които се препоръчва акупунктура:

 • Сърдечно-съдови заболявания, вкл. хипертония, сърдечна невроза, атеросклероза, стенокардия и др.;
 • Алергии, в т.ч. сенна хрема, ринит, бронхиална астма;
 • Депресия и тревожни разстройства;
 • Заболявания на храносмилателната система като язва, колит, синдром на раздразненото черво;
 • Двигателни разстройства и заболявания на опорно-двигателната система, вкл. дискова херния. 

Какви са ползите от лечение с акупунктура?

На първо място трябва да споменем, че това е неоперативен метод за лечение. Това означава, че няма възстановителен период, какъвто има обикновено след хирургически интервенции. 

Лечението с акупунктура има за резултат:

 • облекчаване на болката;
 • успокояване на ума;
 • намаляване нивата на стрес;
 • подобряване циркулацията на лимфата и кръвта;
 • зареждане на тялото с енергия.

поставяне на игли за акупунктура

Боли ли? Възможни ли са при акупунктура странични ефекти?

Това вероятно са сред най-често задаваните въпроси. Знаейки, че се поставят игли за акупунктура, много пациенти се плашат дали ще има болка. Бързаме да ви кажем, че това, което може да усетите, е леко потрепване на мускулите при поставяне на иглите. В случай че усетите силен дискомфорт, винаги може да сигнализирате на терапевта.

Акупунктурата може да причини сърбеж, затопляне, леко изтръпване. Някои пациенти пък до толкова се отпускат, че се унасят по време на сесията. Всичко е строго индивидуално. Леко кървене около зоната, в която са поставени иглите, също е възможно. Не бива да се притеснявате и за това. Всичко това е резултат от факта, че енергията започва да се движи свободно в тялото. 

Какви са възможните за прилагане на акупунктура противопоказания?

Процедурата не се препоръчва при бременни дами и при установени:

 • хемофилия (затруднено кръвосъсирване) ;
 • онкологични (ракови) заболявания;
 • остри инфекциозни заболявания и дихателна недостатъчност;
 • кожни инфекции и др.

Акупунктура Пловдив: МЦ “Д-р Людмил Димитров”

Нашият медицински център в Пловдив специализира в диагностика и лечение на дискова херния с неоперативни методи. Един от методите, който прилагаме, е именно акупунктурата. В комбинация с лазертерапия и озонотерапия, акупунктурата дава отлични резултати. Помогнали сме на стотици пациенти, страдащи от заболявания на опорно-двигателния апарат, централната и периферната нервна система, двигателни разстройства да си върнат комфорта в ежедневието.

Не се колебайте да се свържете и вие с нас на телефон 032/ 950 019. Намира се срещу III Районно полицейско управление – на ул. Брезовска 34.