Дисковата херния е едно от най-често срещаните заболявания на опорно-двигателната система. Появява се, когато се разкъса фиброзния пръстен, от който е изграден междупрешленният диск. Междупрешленният диск, както името му подсказва, се намира между прешлените, които пък осигуряват гъвкавост и позволяват движение настрани, напред и назад на гръбначния стълб. 

Сред водещите причини за появата на дископатия са напредването на възрастта, застоялият начин на живот, стоенето дълго време в неудобна за тялото поза. За това кои фактори допринасят за появата и развитието на заболяването – вече ви разказахме. Ако сте пропуснали, вижте статията 7 рискови фактора за появата на дискова херния – там ще откриете по-подробна информация.

Днес ще обърнем внимание какви са симптомите и как може да разберете, че  страдате от дискова херния. Преди това обаче, е важно да отбележим, че това, което ще прочете в статията, не замества консултация със специалист. Най-добрият начин да разберете дали имате дископатия, както и какви са възможностите за лечение на дискова херния, остава консултация със специалист в медицински център. Той ще извърши преглед, ще направи оценка на състоянието ви и ще определи нужното лечение. 

“Дискова херния ли е?”

Най-често пациентите, страдащи от дискова херния, се оплакват от болка и ограничени движения. Често обаче тези общи оплаквания могат да бъдат объркани с болки в кръста. Може да запомните, че общата болка в гърба притихва след почивка или след няколко часа, докато болката при дискова херния не отшумява бързо и се увеличава, когато сме активни. Болката се засилва, когато се смеем, разтягаме тялото, кашляме и кихаме. 

Разбира се, както всяко друго заболяване, и дисковата херния се проявява с различни оплаквания при различните хора. Симптомите варират според локализацията, стадия и тежестта на заболяването. Затова и лечението на дискова херния трябва да бъде индивидуално. Ето и кои са най-честите симптоми, които подсказват, че е време да направите консултация със специалист.

болки при дископатия

Симптоми на дискова херния

В случай че имате лумбална (поясна) херния, за заболяването ще ви подскаже тъпа болка в кръста. Тази болка най-често се засилва при натоварване, кихане и кашляне. Ако не вземете мерки, болката постепенно ще се изостря и ще премине към бедрото и крака. На следващ етап може да очаквате болката да е придружена от изтръпване на пръстите на краката. Може да се засили и при рязко движение. 

Сходен е и начинът, по който протича шийната дискова херния. При пациенти, страдащи от нея, в началото се наблюдава болка в областта на шията, както и болка близо до или над раменната лопатка. Впоследствие, ако не се започне навременно лечение, при движения като обръщане на главата, смях и кихане, болката се засилва. 

Друг симптом, който може да издава, че страдате от дископатия, е слабост в тялото. Тази слабост най-често е причинена от притискане на съответния нерв. Отслабване на мускулите на краката и мускулни спазми в тази област индикират за лумбална дискова херния, а слабост в мускулите на ръката и конвулсии на шийните мускули – за шийна дискова херния. Появата на тези конвулсии, както и намалена чувствителност на зоната, са сигнал да се погрижите за здравето на гръбначния стълб. Забавен рефлекс в колената или глезена също може алармира, че трябва да запазите час при специалист.

Не чакайте болката да стане нетърпима, за да потърсите невролог. Колкото по-рано започнете лечението, толкова по-добре. Съвременната медицина позволява то да се извършва чрез безболезнени и безопасни методи. Озонотерапията и лазер терапията са две от най-разпространените терапии, които дават отлични резултати. Пациенти, страдащи от дискова херния в начален стадий, усещат подобрение след курс от няколко процедури. 

В Медицински център “Д-р Людмил Димитров” сме помогнали на стотици пациенти да забравят за сковаващите болки. Свържете се с нас, за да получите професионална консултация и лечение, съобразено с индивидуалното ви здравословното състояние.