Дисковата херния е често срещано заболяване на опорно-двигателната система. За нея може да говорим, когато има разкъсване на фиброзния пръстен, породено от излизане на част от пулпозното ядро извън дисковото пространство. Това нарушаване на целостта на междупрешленния диск причинява дразнене на прилежащите нерви, а това дразнене предизвиква слабост, болка, изтръпване. 

Докато много хора първо се сещат за операция, когато става дума за лечение на дискова херния, всъщност тя невинаги е необходима. Много пациенти успяват да намерят облекчение на болката, използвайки алтернативни методи за лечение като лазертерапия, озонотерапия, ергон терапия и др.

Ние от МЦ “Д-р Людмил Димитров” вярваме, че оперативно лечение е добре да се прилага само в краен случай. В настоящата статия ще споделим с вас кои са трите основни случая, когато хирургическа намеса е задължителна.

Диагностика на дискова херния

Поставянето на диагноза дискова херния трябва да бъде предшествано от задълбочен медицински преглед. Ако по време на прегледа лекарят ви задава много въпроси, означава, че сте попаднали на добър специалист. Преди да пристъпи към предлагане на лечение, неврологът трябва да да е запознат в детайли със здравния ви статус. Трябва да ви попита за симптоми, начин на живот, фамилна анамнеза. Възможно е да ви помоли да извършите и определени действия, за да оцени обхвата на движение. 

Може да поиска от вас също рентгенова снимка или да направите ЯМР диагностика. Тези методи на образна диагностика са полезни за потвърждаване наличието на дискова херния и определяне нейното местоположение и размер.

Кога (не) е необходима операция при дискова херния?

Няколко фактора могат да повлияят върху решението дали е необходима операция за лечение на дисковата херния. Нужно е да се даде отговор на следните няколко въпроса:

  • В кой стадий е дисковата херния – Отсъствието на болка или леката такава най-често означава, че дисковата херния е в начален стадий. Ако и при вас случаят е такъв, с голяма увереност, може да кажем, че е възможно да постигнете облекчение и без операция. Запознайте се с методите озонотерапия и лазертерапия, за да научите какви са техните предимства и защо комбинацията от двата метода дава отлични резултати.

  • Какви са вашите симптоми – Симптомите до голяма степен зависят от размера и локализацията на хернията. Ако няма притиснат нерв, е възможно болката да е лека или изобщо да няма такава. В случай че болката е поносима и вие можете да вършите ежедневните си задачи без затруднения, вероятността да излекувате дисковата херния с неоперативни методи е голяма.

  • Имате ли придружаващи заболявания – Придружаващите заболявания следва да бъдат внимателно отчетени, за да се избегнат усложнения. Усложнения могат да възникнат както по време и след операция, така и при различни терапии. Някои заболявания представляват противопоказания за провеждане на определени терапии. Точно затова е важно да споделите на лекуващия ви специалист дали и какви съпътстващи заболявания имате.

  • Какъв е резултатът от прилаганите до момента методи за лечение – Съветваме ви да обмислите операция само ако съвременните методи за лечение не са дали резултат и хернията е в напреднал стадий. Разбира се, не бива да забравяте, че лечението на дискова херния с алтернативни методи е по-продължително. Няма как да очаквате още в края на първата процедура да се “сбогувате” с дисковата херния. А как да разберете дали лечението е било ефективно – четете тук. За това вече ви разказахме. 


Оперативно лечение се препоръчва при пациенти със:

  • Прогресираща пареза и парализа – когато има смущения в походката;
  • Мускулна атрофия – когато се наблюдава намаляване или пълна загуба на сетивността на тялото и долните крайници;
  • Тазоворезервоарно разстройства – когато са налице проблеми с уринирането и изхождане по голяма нужда. 

 

И да обобщим. Решението за това какъв метод на лечение да се приложи трябва да се вземе след задълбочена оценка на здравословното състояние и обсъждане на всички възможности с вашия лекуващ специалист. Операцията не е задължителна за излекуване на дискова херния. Отлични резултати може да постигнете със съвременни алтернативни методи, когато дисковата херния е в начални стадии.