Каква е първата ви асоциация, когато чуете “пролет”? Ние се сещаме за детокс. За тези терапии, които ни помагат да прочистим не само тялото, но и ума. Ако дълго сте отлагали да опитате, сега е точното време за детоксикация на организма. 

Пролет – идеалното време, в което можем да направим детокс

Пролетта е подходящ сезон за прочистване от вредните токсини, за подкрепа на вашия черен дроб и имунна система, за зареждане на тялото с енергия.

Терапиите могат да бъдат полезни за хора, които искат да подобрят цялостното си здраве, да отслабнат и да укрепят имунната си система. В настоящата статия ще разгледаме накратко какво представлява детокс терапията, както и какви са ползите от нея. 

В какво се изразява същността на набиращата популярност детоксикация? Какво представлява детоксът и каква е неговата роля? 

Това е терапия, която има за цел да елиминира токсичните за тялото вещества и да насърчи здравето на организма. Човек е изложен ежедневно и непрекъснато на вредното влияние на цигарен дим, изпарения от автомобили, вредни храни и напитки. И това са само малка част от токсините, с които имаме досег всеки ден. 

Защо тялото има нужда от детокс? 

Ако организмът не се “изчисти” от тези токсини, човек започва лесно да се уморява, често се чувства отпаднал, наблюдават се промени в настроението му. Този стрес може бъде и причина за поява на някои заболявания. Малцина осъзнават, че стресът и натоварването на организма са причина за повечето болести в днешно време. Ако ви е любопитно да разберете как точно тялото подсказва, че че се нуждае от детокс, надникнете тук. Неотдавна ви разказахме точно за това. 

Детоксикация = Диета и ограничаване на любими храни? 

Схващането, че детоксът е диета, е отчасти правилно. Изготвянето на индивидуален разтоварващ хранително-двигателен режим е съществена част от процеса на детоксикация, но е и единствената. Детокс програмите при нас в МЦ “Д-р Людмил Димитров” включват още инфузии с озониран физиологичен разтвор, акупунктура и лечение с хомеопатия.

детокс програма

Детокс програма или как да направите пречистване на организма от токсините по правилния начин

За да бъде детокс терапията успешна, е важно да бъде извършвана под контрола на лекар, познаващ здравословното ви състояние. Преди да пристъпите към терапията, ви препоръчваме да направите консултация със специалист и да подготвите тялото си за детокса. Принципът е сходен като при хранителните режими – ако бързо и рязко станат част от ежедневието ви, ще стресирате организма си. И вместо да подпомогнете работата на тялото и черния дроб, ще я затрудните. 

Пречистването на организма: Какви са ползите от него?

След като изяснихме какво представляват детокс терапиите, нека разгледаме преимуществата от прилагането им. Няма да сгрешим, ако кажем, че има редица ползи и за тялото, и за ума. Разбира се, трудно е в рамките само на една статия да обхванем всички, затова ще се фокусираме върху част. 

  • Подсилена имунна система – Премахването на вредните токсини от тялото подпомага цялостното здраве и намалява риска от поява и развитие на различни заболявания. Както казахме, стресът и токсините са “отрова” за нашите тела. Премахването им или поне свеждането им до минимални количества е най-доброто, което може да направим за себе си и за нашите тела. 
  • Загуба на тегло – Споменахме, не е редно детоксът да се приема като синоним на диета и гладуване. Факт е обаче, че с премахването на токсините, човек се чувства по-лек и по-енергичен. Не бива да си поставяте за цел да направите детокс, за да се “отвървете” от ненужните килограми. Редуцирането на теглото (свалянето на излишните килограми) ще се получи като резултат, ако подготвите организма разумно и поетапно за предстоящата детокс програма.
  • Повишена енергия – Друг положителен резултат от детокс терапиите е, че в края им се ще се чувствате в пъти по-жизнени. Когато тялото се освободи от натрупалите се в него вредни вещества, ще станете по-витални. Ще се подобри и цялостното ви настроение. 
  • Красиво и свежо излъчване – Сред печелившите от детоксикацията е също най-големият орган на човешкото тяло. Да, говорим за кожата. Тя става чиста, сияйна, бляскава, с равномерен тен в резултат на детокс терапиите.

 

 Детокс терапии могат да се извършват както от време на време, така и като дългосрочна подкрепа на тялото. Истината е, че повечето от нас се нуждаят от редовно прочистване на организма – заради токсините, на които тялото е изложено ежедневно. 

Добре е, независимо колко често правите детоксикация, да се придържате към здравословен начин на живот. Включете в ежедневието си спорт и тренировки за забързване на метаболизма. Не подценявайте честия прием на течности, най-вече на водата. Добрата хидратация помага за изхвърляне на токсините от организма. Придържайте се към балансирано хранене – включвайте трите групи хранителни вещества (протеини, мазнини и въглехидрати) във всяко ядене през деня. А за още полезни съвети – не пропускайте да следите какво публикуваме тук, в нашия блог.