Няма точна статистика колко процента от българите страдат от дискова херния. Факт е обаче, че възрастовата граница се понижава. Ако преди това от болки в областта на гърба са се оплаквали основно дълголетници, то днес възрастовата граница на хора с оплаквания е много по-широка. 

Продължително седене, липса на физическа активност, неправилно вдигане на тежести – всичко това води до неправилна стойка и проблеми с гръбначния стълб. Това са и някои от най-често срещаните причини за поява на дискова херния. Дисковата херния често се характеризира със значителна болка, което от своя страна, може да е причина за понижаване качването на живота. Точно затова трябва да бъде лекувана навреме. 

Как обаче? Операцията единственият вариант ли е? Вярваме, че си задавате тези въпроси, ако наскоро са ви поставили диагноза дискова херния. Затова веднага ще ви кажем – не, операцията не е единственият вариант за лечение. Все повече пациенти избират да опитат алтернативно лечение – с неоперативни методи като озонотерапия и лазертерапия, заради плюсовете, които неинвазивните методи имат. А ето и кои са те.

  • Неоперативните методи са безопасни.

Мнозина изпитват ужас само от мисълта за операция. Ако и вие сте сред тях, добрата новина е, че неоперативните методи са доказали своята ефективност. Ако дисковата херния не е в напреднал стадий, облекчение и подобрение може да видите след няколко процедури озоно- или лазертерапия. 

Холистични подходи на лечение като акупунктура и масажи също са добре познати, при това от дълбока древност. Китайците преди повече от 5000 г. са разбрали отлично, че болестите възникват поради дефицит или дисбаланс на енергията. Знаели са, че за да се излекува човек, е било необходимо да бъде възстановен балансът. И точно това е залегнало в основата на тези методи.

  • Няма да изпитвате болка.

Едно от предимствата на неоперативните методи за лечение на дискова херния и всъщност една от причините много хора да ги предпочитат е, че те са безболезнени. Методите, които изброихме, не предизвикват болка или дискомфорт. Дори да се усеща затопляне и леко пощипване, в никакъв случай не бихме нарекли това силна болка. Всъщност те дори облекчават болката и могат да подобрят подвижността.

неоперативно лечение на дискова херния - преглед при специалист

  • Неоперативните методи са по-малко рискови.

Всяка една операция носи рискове – от анестезията, от инфекция, от необлекчаване симптомите напълно. От друга страна, неоперативното лечение не изисква анестезия, което елиминира притеснението от последващи рискове и сериозни последствия. Разбира се, някои терапии имат противопоказания за провеждането си, затова е важно да изкоментирате с лекуващия специалист предварително дали имате придружаващи заболявания. 

  • Неоперативното лечение може да бъде по-изгодният вариант.

Разбираемо, въпросът за цената е важен за всеки, който се колебае дали да избере операция или неоперативно лечение на дискова херния. Трудно е да определим с точност колко би струвала операция на дискова херния. Цената със сигурност ще бъде различна в зависимост от това къде изберете да направите операцията. 

Не забравяйте, че в цената на лечение не се включва само операцията. Ако сте избрали да направите операцията в друг град, трябва да калкулирате разходи за пътни и за нощувки. Евентуално ще са ви необходими средства и за последващи възстановителни терапии. Неоперативните методи в такъв случай може да бъдат по-изгодния вариант. 

  • Неоперативното лечение предполага по-малко време за връщане към нормалния ритъм на живот.

Колко дълго ще се възстановявате след операцията зависи от много неща. Дори да водите здравословен начин на живот като цяло, ще ви е необходимо време, преди да може да се върнете към стария си начин на живот. Възстановяването може да отнеме седмици или месеци. За сравнение, при неоперативните методи за лечение може да съчетаете работа, спорт и процедури. Заедно с лекуващия специалист ще определите програма за лечение и удобно време, в което може да правите терапиите, за да не прекъсвате работния процес.

 

В заключение ще кажем, че има случаи, в които операцията е неизбежна. И тя, и неоперативните методи имат една цел – да облекчат болката и да подобрят качеството на живот. Изборът на това кой метод да избере следва да бъде взет от специалист след обстоен медицински преглед. Той е този, който трябва да прецени дали се налага операция, или добри резултати може да постигнете и с неоперативни методи, отчитайки стадия на развитие на дисковата херния, както и какви придружаващи заболявания имате.