Лятото е вече тук. Знаем добре какво означава това. Разходки до късно вечер, пикници сред природата, почивки в планината или на морето. Днес ви разказваме как да се грижете за себе през това време от годината. Даваме ви 3 съвета как да останете здрави и енергични през лятото – когато слънцето е най-силно, а дните – най-дълги. Една от препоръките ни е инфузионна терапия. Прочетете статията докрай за да разберете защо. 

Пийте достатъчно вода

За какво се сещате, когато мислите за лято? За жега, нали? Сигурни сме, че сред нещата, които изскачат в ума ви, са жарко слънце и високи температури. Високите температури могат да са причина за дехидратация, а тя най-често води до умора, изтощение, главоболие. Ето защо на първо място ви съветваме да се уверите, че приемате достатъчно течности.

Количеството течности, което човек трябва да приема на ден, се определя от няколко фактора. Сред тях са възраст, пол, тегло, ниво на физическа активност. Ориентировъчно, възрастен следва да пие около 2 литра вода на ден. Може да се насладите на кафе, сокове, чай, да включите в менюто си леки летни супи или други напитки, които съдържат вода. Но най-добре пийте чиста вода. 

Малка хитрина е да сложите шишето в близост до работното си място, за да се подсещате да пиете вода. Ако пък предпочитате някой да ви напомня, може да свалите на телефона си приложение.

Набавете си нужните витамини и минерали (при необходимост – чрез инфузионна терапия

Не е достатъчно само да пиете вода. Трябва да се уверите, че осигурявате на тялото нужните витамини и минерали. Грешно е да се смята, че само през зимата трябва да се приемат витамини. През летните месеци ви съветваме да наблегнете на храни, богати на витамини C и D, както и на витамините от B групата. Те са отговорни за укрепването на имунната система, за здравето на костите, за оптималното функциониране на нервната система.

инфузионна терапия

В сезон през юни, юли, август са горските плодове. Те са богати и на антиоксиданти, така че хапвайте редовно малини, боровинки, къпини. Включете в менюто си също краставици, домати, чушки, грах, картофи. Динята, както знаете, е супер десерт през летните месеци, защото освен че има високо съдържание на вода, е освежаваща. 

Ако установите недостиг на някои от ценните витамини и минерали, може да обмислите инфузионна терапия. Както многократно сме разказвали в нашия блог, при този тип терапии вливането на веществата е интравенозно (чрез абокат). Това прави усвояването им от организма значително по-лесно и бързо. Ако сте любопитни, прочетете повече за инфузионната терапия и нейните предимства. 

Не забравяйте слънцезащитата (дори в по-облачните дни) 

Лятото е време за забавления на открито, но както добре знаете, слънцето е враг номер едно на кожата. Използвайте хубавото време, за да споделите моменти с любимите си хора, но не пренебрегвайте слънцезащитата. Носете шапки, дрехи, които покриват по-голяма част от тялото, и слънчеви очила с UV защита.

Една разходка или почивка със сигурност ще ви зареди с положителни емоции. Но за да се предпазите от слънчево изгаряне, ограничете излагането на слънце между 12 и 16 часа, когато лъчите на слънцето са най-силни, и ползвайте слънцезащитен крем.

С излагането на кожата на слънчевите лъчи се увеличава рискът от изгаряне, преждевременно стареене и дори развитие на кожни заболявания. Затова е необходимо да да нанасяте слънцезащитен крем. Изберете такъв с висок фактор на защита, който да отблъсква вредните лъчи. Нанасяйте крем не само върху лицето, но и на врата, зад ушите и край устните.

 

Вярваме, че вече разбрахте какво да правите и да не правите, за да се насладите на лятото. Наблегнете на добрата хидратация и на набавянето на витамини и минерали (при остър дефицит – чрез инфузионна терапия). Избягвайте прекомерното излагане на слънце и използвайте слънцезащита. Спазването на тези прости, но полезни съвети, гарантира, че лятото ви е ще е пълно с приятни преживявания и че няма да навредите на здравето си.