Независимо дали имате болки в гърба заради претоварване или дискова херния, факт е, че болката е повече от неудобство. Тя може повлияе на качеството на съня ви, на работата ви и дори на способността ви да се извършвате ежедневни дейности. 

Ясно е и друго. Има дейности и навици, които засилват болката. Ето защо е добре да ги избягвате. Днес ви споделяме 5 неща, за които тялото ще ви благодари, ако не правите. 

1. Седите често в прегърбена позиция

Ако сте се хващали да се свличате на бюрото си, далеч не сте сами. За съжаление обаче лошата стойка не може да доведе до нищо друго, освен до влошаване болките в гърба. Когато се прегърбите, гръбначният стълб нарушава естествената си позиция. Свличайки се на стола, напрягате допълнително гръбнака и междупрешленните дискове.

В случай че работата ви предполага продължително седене, ето какво може да направите. Изберете ергономичен стол. Регулирайте височината му така, че да имате пълна опора и стабилност. Краката ви трябва да са стъпили на пода, а колената – под ъгъл 90°C. Монитора на компютъра, ако използвате такъв, трябва да е на нивото на очите или малко по-ниско от тях. 

2. Седите прекалено дълго време

Дори стойката ви да е правилна, в случай че стоите на едно място продължително време, това също може да влоши болката или да предизвика така. Казвали сме ви неедин път, че застоялият начин на живот отключва редица здравословни проблеми. Може да е причина и за дискова херния. Затова е препоръчително да правите кратки и почивки. Разходете се или направете разтоварващи упражнения. Така ще намалите напрежението върху гърба и врата.

Ако работите на бюро, може да е трудно да избягате от продължителното седене. Едно от решенията е да използвате таймер или смарт часовник, за да си напомняте на всеки час, че е време за почивка. Използвайте времето за отдих и направете упражнения или кратка разходка. Така не само ще намалите напрежението в гърба, а и ще се разтоварите. Може да правите леки упражнения, да накланяте настрани главата и врата например. След почивката, макар и кратка, е вероятно да ви хрумнат нови идеи. Почивката ще ви направи по-продуктивни.

жена, седнала на офис стол

3. Заспивате често на дивана или спите в неправилна поза

Замисляли ли сте, се че прекарваме ⅓ от живота си в сън? Ето защо позицията, в която спим, е от важна. Спането в ембрионална поза и по корем не се препоръчват от специалистите. Дори да нямате болки в кръста, ако често записвате така, в определен момент ще се появи дискомфорт. Най-добре спете в гръб. Ако имате болки в гърба, най-вероятно ще ви е трудна да заспите в тази поза. Но тази позиция на тялото се смята за най-подходяща за кръста и гърба. Причината е, че не се натоварва определена част от тялото, а тежестта се разпределя равномерно. 

На всички ни се е случвало да задремем на дивана, докато четем любима книга или гледаме най-новото телевизионно предаване. Има дори проучвания, че за някои хора е по-лесно да заспят на дивана, отколкото в комфорта на своето легло. Ако и вие сте сред тях, имаме неособено добри новини за вас и за гърба ви. 

“Какво да правя, все още имам болки?”

Дори да замените тези навици с по-добри, все още може да имате болки в гърба. Това е напълно нормално. Трябва на първо място да идентифицирате причината за болката. Правилната стойка, записването по гръб в легло, това са все неща, които могат да облекчат дискомфорта и да предотвратят усложнения. Но няма как да решат проблема, ако не потърсите със специалист първопричината за появата на болката.

Някои причини като фрактура или дискова херния няма как да отшумят без подходящо лечение. Ако болката продължава във времето, не се притеснявайте да направите консултация със специалист. Пренебрегването на симптомите може да задълбочи проблема. При необходимост лекарят ще назначи изследвания, а след това ще ви предложи подходящо лечение. Масаж или акупунктура могат да бъдат отлични допълнения към терапията.