Когато става въпрос за възстановяване на здравето, няма съмнение – всички искаме да стане в кратки срокове. Намирането на добър кинезитерапевт е една от ключовите стъпки за това, ако планът ви за лечение включва лечебна гимнастика. Въпросите, които задавате на вашия кинезитерапевт, могат да ви помогнат да разберете повече за процеса на лечение и да се ангажирате активно в него. 

В първа част ви споделихме 4 въпроса, които може да отправите към своя кинезитерапевт. Разказахме ви, че може да се интересувате от целите и продължителността на терапията, както и какъв е правилният начин на изпълнение на упражненията. Споменахме също, че е важно да попитате какво може да правите у дома, за да запазите напредъка си. Днес ви споделяме още 3 въпроса, които може да зададете на своя терапевт. Ако сте попаднали на добър кинезитерапевт, не би следвало да го затрудните с отговорите. 

Какво трябва да направя, ако усетя болка, дискомфорт или други необичайни симптоми?

В случай че усетите силна болка, докато изпълнявате упражненията, е изключително важно да уведомите незабавно своя кинезитерапевт. Кинезитерапевтите трябва да оценят причините зад симптомите, които изпитвате, и при необходимост да променят вашето лечение. 

Не се двоумете да помолите да ви покажат други упражнения, ако болката се засилва или не отшумява. Кинезитерапевтът следва да разполага със знания и опит, които му позволяват да предложат алтернативи. 

Като пациент, трябва да споделяте със своя кинезитерапевт всяко нетипично усещане, които възникне по време на терапията. Това ще помогне на специалиста да предложи оптимален план за лечение, изцяло съобразен с вашето здравословно състояние и вашите нужди. 

Има ли някакви дейности или движения, които трябва да избягвам, докато се възстановявам и извършвам лечебна гимнастика?

Отговорът на този въпрос е индивидуален. В голяма степен ще зависи от вашата история и здравословното ви състояние. Затова е важно да се обърнете към добър специалист и той да ви даде персонализирани насоки и съвети. 

Кинезитерапевтът следва да бъде внимателен слушател и да отговори на всички ваши въпроси. Трябва да се чувствате уверени и да не се страхувате да попитате за всичко, което ви вълнува. Връзката пациент-кинезитерапевт предопределя до голяма степен успеха на лечението и колко ще е ефективна всъщност лечебната гимнастика.

Попитайте лекуващия специалист какви дейности и движения да избягвате, докато се възстановявате. Обърнете внимание освен на това, което трябва да правите, и на това какво не бива да правите. В противен случай рискувате наранявания и задълбочаване на проблемите. А всичко това ще направи процеса на възстановяване още по-бавен.

лечебна гимнастика

Как мога да поддържам добра физическа форма и правилна стойка и да предотвратя бъдещи проблеми?

Важно е да бъдете последователни в изпълнението на предписаните упражнения, част от лечебна гимнастика, и да следвате указанията на своя кинезитерапевт. Не пренебрегвайте или прекъсвайте терапията особено ако усетите подобрение. Възстановяването може да отнеме време и изисква търпение и отдаденост. Последователното и стриктно изпълнение на препоръките ще ви помогне да постигнете по-добри резултати и да предотвратите бъдещи проблеми.

Може да попитате своя кинезитерапевт за съвети как да предотвратите повторна поява или влошаване на вашето състояние. Бъдете активен участник в своята терапия. Задавайте въпроси, следвайте препоръките за здравословен начин на живот. Това може да включва редовна физическа активност, избягване на претоварване, време за отдих и почивка. 

 

Помнете, че няма глупави въпроси, има само незададени такива. Не се притеснявайте да задавате въпроси. Питайте за целите на лечението, за очакваните резултати, за това как да се включите активно в процеса на възстановяване. Поинтересувайте се също какво не бива да предприемате, за да не задълбочите състоянието си, както и какво да правите, за да предотвратите повторна поява на здравословния проблем. Помолете за допълнителни насоки, свързани с упражненията и техниката на изпълнение. 

 Чувствайте се свободни да попитате за всичко, което ви вълнува. Сътрудничеството със специалиста ще ви доближи до постигането на най-добрите резултати в най-кратък срок. В крайна сметка нали това е целта – по-бързо възстановяване.