Да ни предпазва от вируси и настинки – това е една от ролите на имунната система. В края на този месец ще посрещнем есента. А тя, както знаем добре, е преходен сезон между лятото и зимата и като такъв се характеризира с настинки и неразположения. Ето защо е важно да вземем мерки навреме. Един от начините, по които може да защитим организма си в сезона на вирусите, това е чрез инфузионна терапия. 

Инфузионна терапия – мода или необходимост?

В своята същност инфузионната терапия се изразява във вливане на витамини, минерали, антиоксиданти по интравенозен път. Безспорен факт е, че през последните няколко години се наблюдава увеличен интерес към този тип терапии. Една от причините е, че какво количество от веществата да бъде доставено до вашия организъм се определя на база индивидуалните дефицити на тялото. Подобряването на общото здравословно състояние се постига след определяне на недостига на витамините и минералите.

За някои инфузионната терапия може да е синоним на модерен начин на осигуряване на организма на нужните му витамини и минерали. За други обаче тя е необходимост. Когато оралният прием на хранителни вещества, течности или лекарства не е ефективен, най-добрият избор са именно инфузионните терапии. При дехидратация или нужда от бързо възстановяване на глюкозата и електролитите, тогава те дори може да бъдат жизненоважни. 

Инфузионна терапия – подходящо решение за имунна защита

Укрепването на имунната система е от съществено значение за запазването на добро здраве и предпазването от различни заболявания. Сред популярните методи за укрепване на имунната система и подобряване на общото здравословно състояние е именно инфузионната терапия. Чрез вливането на важни вещества директно в кръвта се подобрява имунната функция и се подпомага организмът в борбата с различни инфекции и заболявания. Държим да отбележим, че консултация със специалист е необходима, за да се определи правилната дозировка на инфузионния коктейл. 

Инфузионни бустери за укрепване на имунната система – какво съдържат?

Както споменахме, едно от съществените преимущества на инфузионните терапии е това, че могат да бъдат изготвени според индивидуалните нужди на всеки пациент. В “коктейла” за укрепване на имунитета може да присъстват следните съставки:

инфузионна терапия - коктейл от полезни вещества

  • Витамин C – Когато говорим за имунитет, Витамин С е сред първите неща, за които се сещаме. Телата ни не могат да произвеждат витамина сами, затова е важно да си го набавяме. Това може да стане чрез храната, прием на добавки, инфузионна терапия. Витамин C има мощни антиоксиданти свойства и предпазва клетките от увреждане на свободните радикали. Важен фактор е за производството на колагена – “лепилото”, важно за доброто здраве на опорно-двигателната система и на кожата. Разбира се, подсилва и имунната система.
  • Витамини B-комплекс – Осемте есенциални витамини от група B имат важно значение за поддържане на доброто здраве. Освен че помагат инфекции и болести да не атакуват организма, подпомагат здравето на сърцето, мускулния тонус, зрението. Ползи от тях се наблюдават и по отношение поддържане на здрава нервна система. Група В включва витамините B1 (тиамин), B2 (рибофлавин) (В2), В3 (ниацин), B5 (пантотенова киселина), B6 (пиридоксин), B7 (биотин), B9 (фолиева киселина) и B12 (кобаламин).
  • Лизин – Това е една от деветте незаменими аминокиселини. Организмът си я набавя най-често чрез храната, богата на белтъчини. Лизинът има редица ползи, сред които това, че прави кожата еластична, а косата – здрава и дълга. Това, че подпомага мускулният растеж и заздравяването на рани, също са сред неговите основни характеристики. Може да помогне на организма в борбата с различни вируси и бактерии, поради което има вероятност да е съставна част на бустер терапията ви. Доказано е благотворното му влияние в съчетание с витамин C.

Защо да изберете инфузионна терапия? 

  • Избягвате орален прием на медикаменти и страничните ефекти на добавките.
  • Резултатите се забелязват много по-бързо, тъй като веществата постъпват веднага в кръвта.
  • Може да се изготви коктейл от полезни вещества, изцяло съобразен с дефицитите и състоянието на организма.

Какъв е ефектът от инфузионната терапия?

Това вероятно е един от основните въпроси, които си задавате, ако обмисляте бустер терапии. Наред с укрепването на имунната система, ще наблюдавате още немалко положителни резултати. Ето някои основни ползи от интравенозната терапия, които трябва да знаете. Ще почувствате прилив на енергия и промяна във външния си вид. Може да кажете “чао” на тревожността и стреса, а освен това ще осигурите на организма добра хидратация.