Напрежение, породено от болки в гърба. Звучи ли ви познато? Независимо от пола и възрастта, болки в кръста и гърба е възможно да се появят по всяко време и да предизвикат дискомфорт в ежедневието ни. 

И вие ли имате болки в гърба? Най-вероятно отговорът ви е положителен, след като сте попаднали на нашата статия. А знаете ли каква е причината за дискомфорта и как да се справите с него? За видовете болки в областта на гърба, за някои от най-често срещани причини за появата им и за начините, по които може да се справите с тях – за всичко това ще ви разкажем в поредица от две статии.

Видове болки в гърба

Медицинските специалисти различават три вида болки в областта на гърба. Това са цервикалгия, лумбална и болка в гръдния отдел. За цервикалгия говорим, когато болката е в областта на шията. Лумбалната се свързва с напрежение в долната част на гръбначния стълб. А когато има болка в средната част на гърба, лекарите обобщават, че това е болка в гръдния отдел. 

Болката може да бъде постоянна или временна. Възможно е да се появява при извършване на определени движения или заемане на определена поза от тялото например. Може да бъде описана като остра или “тъпа” (приглушена) и дори да бъде съпътствана от усещане за парене. Продължителността ѝ е възможно също да варира, но ако не отшумява до 3 месеца, обикновено това е основание да се говори за хроничен проблем. В този случай е задължително да направите преглед при специалист. 

Без значение къде се проявява болката, е възможно не само да предизвика дискомфорт, а и да попречи на извършването на ежедневните задачи. Затова е важно да не я подценявате и да се консултирате със специалист, който да определи точната причина и да предложи подходящо лечение на болки в гърба. 

Често срещани причини за поява на болките в гърба

Временна болка в областта на гърба

Като такава се характеризира тази болка, която трае до няколко дни. Сред причините, пораждащи я, са:

  • Неправилна позиция на тялото – Една от най-разпространените причини, когато се касае за временни болки в гърба, без съмнение е това. Изгърбената позиция предполага повече натоварване и напрежение върху вашия гръбначен стълб, а оттам дискомфорт и болка. Стоенето дълго време зад бюро или честото навеждане на тялото увеличават риска от поява на болки в гърба.
  • Прекомерно натоварване – Това е често срещана грешка на хора, сега започващи тренировки. Ако вдигате тежести без правилна техника или изпълнявате интензивни физически упражнения без загрявка, тренировката ви може да завърши с неприятна болка.

мъж със силни болки в гърба

  • Неактивен начин на живот – Заседналият лайфстайл също се нарежда сред причините за болки в гърба. Когато продължително време не се движим активно, мускулите отслабват и губят гъвкавостта си. Това прави гръбначния стълб по-уязвим към наранявания и болки.

  • Резки движения – Бързите и внезапни движения представляват стрес и напрежения за гръбнака. В резултат е възможно да се появи болка в гърба. Затова тук е времето да си припомним израза “Бързай бавно”.

Постоянна болка в областта на гърба

За такава специалистите характеризират дискомфорта, който не отминава повече от 3 месеца или който се възобновява периодично. Причини за постоянна болка може да са: 

  • Напредване на възрастта – С напредъка на възрастта междупрешленните дискове започват да се износват и губят своята сила и еластичност. Този процес на дегенерация на дисковете е неизбежен, но с подходящи упражнения и редовна физическа активност може да се управлява болката и влиянието ѝ върху ежедневните задачи.
  • Дискова херния – Говорейки за износване на междупрешленните дискове, трябва да споменем и дископатията. Дегенерацията на дисковете е една от причините за появата ѝ, но разбира се, не е единствената. Дискови хернии се получават най-често при мъже и жени над 30 г. Ако попадате в тази възрастова група, бъдете внимателни.
  • Бременност – По време на бременността женското тяло претърпява значителни физиологични промени, една от които е увеличаване на теглото. То води до изместване на центъра на тежестта, което поставя допълнително натоварване в областта на кръста

Лечение на болки в гърба

В следващата част на статията ще споделим с вас как да се справите с болките. А за тези, които желаят да предприемат превантивни мерки, ще споделим съвети за намаляване риска от поява на заболявания на гръбначния стълб и болки в областта на кръста. Следете блога внимателно, втора част ще бъде публикувана съвсем скоро.