Работата от вкъщи – удобство или предизвикателство? 

В последните години работата от вкъщи стана неизменна част от нашия живот. Увеличи се броят на компаниите, предлагащи хоум офис, и на служителите, търсещи този начин на работа. Факт е, че вършенето на работните ангажименти от вкъщи предлага удобство и гъвкавост. Но не бива да пренебрегваме, че то идва и с редица предизвикателства. Сред нещата, от които работещите от комфорта на своя дом най-често се оплакват, са болките в гърба. В днешната статия ще разгледаме как да се справите и да се предпазите от болки в гърба при работа от вкъщи. 

Влиянието на работата от вкъщи върху гърба

Работата от вкъщи дава възможност да работим откъдето искаме. Този комфорт обаче често води до разнообразие на позите на тялото, в които вършим задачите си. Дали това е предимство? Работата в офис предполага седене на ергономичен стол и използване на бюро с подходяща височина. Някой преди нас се е погрижил да помисли за височината на стола, разстоянието до монитора, позицията на клавиатурата и мишката. 

Вкъщи може да работим легнали на дивана, седнали на пода или дори сгушени под завивките. Само на пръв поглед изглежда като примамлива идея. Това често води до допълнителен дискомфорт, напрежение в мускулите, болки в гърба. 

Профилактика и упражнения за здрав гръб

Вероятно сега си задавате въпроса “Какво мога да направя, за да не се сблъскам с всичко това?”. Ето и нашия кратък отговор. За да се предотвратите болки в гърба при работа от вкъщи, е важно да се придържате към няколко основни принципа. Ето кои са те.

болки в гърба при работа от вкъщи

 

  • Обособяването на работен кът е задължително.

Избягвайте да работите от леглото. И ако все пак се наложи, използвайте две възглавници – едната поставете под лаптопа, а другата – зад гърба ви, за да осигурите добра опора на тялото. Най-добре инвестирайте в удобно бюро и ергономичен стол. 

За човек с височина 180 см е добре бюрото да е високо 112 см. Лактите трябва да са сгънати на бюрото под ъгъл 90°. Столът следва да осигурява стабилна опора на гърба и да не е прекалено висок. Трябва да можете да стъпите с двата крака на земята, а не те да висят. Екранът на монитора не трябва да бъде нито прекалено ниско, нито прекалено високо. 

  • Работата е важна, почивката също. 

Сменяйте често позата, в която седите. Стремете се да стоите изправени. Редовно правете почивки и упражнения. Ако често се улисвате със задачи, може да използвате таймер, който да ви напомня, че е време за кратък отдих. Използвайте това време да се раздвижите. 

Правете въртеливи движения с главата и стречинг (разтягане) на гърба. Упражненията могат да помогнат за намаляване напрежението в шията и гърба, особено след продължителен период на седене. Това, че сте си у дома, ви позволява да правите различни упражнения дори на земята. 

  • Личният живот не бива да бъде пренебрегнат за сметка на работните ангажименти.

Поддържането на баланс между работа и личен живот също е ключов момент, когато говорим за поддържане на добро здраве. Подобно на работата в офиса, задайте часове за начало и край на работния ден и се придържайте към тях. Организирайте общи активности в края на работния ден, които да ви помогнат да се раздвижите. 

Разходка или фитнес са добри варианти. Правенето на физически упражнения и в извънработно време помага в борбата с болките в гърба. Важно е да не забравяйте, че времето, което посвещавате на лични занимания, е също толкова важно, колкото и работните ви задължения. 

В заключение

Работата от вкъщи има редица предимства. Избягвате задръствания, не губите време в път, може да отметнете паралелно други задачи. Но изисква и грижа към здравето ви. С правилна позиция на тялото, време за почивка и редовна физическа активност, може да поддържате гърба си здрав и да се възползвате от преимуществата на работата от дома без нежелани последици за вашето здраве.