Чували ли сте за плантарен фасциит? Това състояние представлява възпаление на плантарната фасция и нерядко е причина за болки в петите. Плантарната фасция е фиброзната тъкан, която се разполага по долната повърхност на стъпалото и която свързва костта на петата с пръстите на краката. Представете си я като лента, която започва от петата и се разпростира до пръстите на ходилото. 

В ежедневието тази фасция играе важна роля – поддържа свода на стъпалото и “поглъща” удари. Претоварването на петата може да доведе до сълзене, а ако то продължи дълго във времето – да се стигне дори до възпаление. Освен продължително натоварване на петите, има и други фактори, които увеличават риска от поява на състоянието. Такива са например напредване на възрастта, наднормено тегло, работа или ежедневно стоене дълго време “на крак”. Носенето на неудобни обувки също може да е причина за поява на плантарния фасциит.

Какви са най-честите при плантарен фасциит симптоми?

За плантарен фасциит може да индикират болки в петата при стъпване. Обикновено след раздвижване тази болка отшумява, но след продължително седене или стоене в изправено състояние тя отново се засилва. Болката обикновено е най-силна сутрин – при първите стъпки след събуждане. След тренировка и интензивно физическо натоварване също може да се появят болки в петата. Болките могат да се влошат и при ходене бос, носене на неподходящи обувки или при изкачване на стълби. И тук логично следва въпросът – какво лечение се прилага.

Какво е подходящото при плантарен фасциит лечение?

Преди да бъде предложено лечение, е важно да се потвърди диагнозата. Това става по време на медицински преглед, като ортопедът следва да провери чувствителността на стъпалото ви и къде е локализирана болката. Обикновено не са необходими допълнителни изследвания като рентгенови снимки или правене на ядрено-магнитен резонанс.

Лечението може да включва повече почивка, носене на удобни обувки и подходящи ортопедични стелки, правене на подходящи при плантарен фасциит упражнения. Повечето пациенти обикновено се възстановяват бързо при спазване само на тези лекарски предписания. Времето за възстановяване е различно при всеки пациент. За ваш ориентир може да кажем 4-6 седмици. 

плантарен фасциит лечение

Какво може да направите вие?

  • Носете удобни и подходящи обувки, например такива с меки подметки;
  • Избягвайте обувки с високи токчета;
  • Заложете на индивидуални ортопедични стелки;
  • Консултирайте се с лекар за подходящи упражнения;
  • Заменете тренировките с високо натоварване с по-ниско интензивни;
  • Избягвайте дейности, които влошават състоянието ви;
  • Спазвайте препоръките на ортопеда си.

Какво предлагаме ние в МЦ “Д-р Людмил Димитров”?

  • Консултация с опитен ортопед – Консултацията със специалист е ключов момент в овладяването на състоянието. Прегледът при нас започва със снемане на анамнеза – медицинска история, симптоми, фактори, влошаващи болката. Ортопедът ще иска да знае къде е локализирана болката и ще провери чувствителността на стъпалото ви. Едва след това ще премине към изготвяне на план за лечение.

  • Кинезитерапия – Включването на специфични упражнения може да помогне за укрепване на мускулатурата, подобряване на гъвкавостта и като цяло ускоряване процеса на възстановяване. Екипът на нашия медицински център се състои от опитни кинезитерапевти, които ще ви помогнат да се върнете към активния си начин на живот без болка и ограничения.

  • Подходящи за плантарен фасциит стелки – Предлагаме лесно, бързо и ефективно решение. Може да ви съдействаме с изработка на индивидуални ортопедични стелки, които гарантирано осигуряват комфорт и са изцяло адаптирани към нуждите на вашия крак. Целият процес по диагностика и изработка на стелките става за 10 минути. В тази статия може да научите повече.

 

Надяваме се да успяхме да ви уверим, че не бива да се притеснявате, ако изпитвате болки в петата в резултат на плантарен фасциит. Може да овладеете състоянието с помощта на специалист, ортопедични стелки и като наблегнете на почивката. Запознайте се с нашия екип тук и запазете час за консултация на 032/ 950 019.