Халукс Валгус (Hallux Valgus) или кокалчета на краката

Бунионите са едно от най-често срещаните състояние в предната част на стъпалото. Разговорно нареченото изпъкнало кокалче на крака всъщност представлява издутина, най-често край основата на палеца. 

Причината за поява на кокалчета на краката е деформация на костите, резултат от постепенно “застъпване” палеца към останалите пръсти на крака. 

Симптоми на халукс валгус са болка в големия пръст на крака, издуване в основата на пръста, възпаление и зачервяване около ставата на пръста. Болката може да е периодична или постоянна, а дискомфортът може да рефлектира в затруднения при ходене. 

Разновидност на състоянието е т.нар. бунион на Тейлър – когато бунионът е откъм малкия пръст. Аналогично, то възниква при завъртане на кутрето към останалите пръсти на долния крайник.

Какви са най-честите причини за буниони?

Статистиката показва, че от състоянието по-често страдат дамите. Обикновено при тях бунионите са резултат от носене на неподходящи обувки. Елегантните обувки отлично допълват една официална визия, но могат да бъдат тесни и много неудобни. Често са с ограничено място в зоната около пръстите и това води до застъпване на един пръст върху останалите и респективно буниони. 

Освен неудобни обувки, буниони могат да се развият и поради наследствена предразположеност, ревматоиден артрит, вродени деформации, травми на стъпалото. Причините са много и различни. Ако състоянието е резултат от артрит, обикновено движението на големия пръст е ограничено.

Премахване на кокалчета на краката

Проблемът не е само естетичен, а и медицински. Макар невинаги, бунионите могат да доведат до бурсит, пръст чукче или метатарзалгия. Затова е добре да не подценявате състоянието, а да вземете своевременно мерки за неговото лечение. В случай когато консервативното лечение не дава резултат, лекарят ви може да ви препоръча за справяне с кокалчета на краката операция.

изпъкнало кокалче - болка в големия пръст на крака от неправилни обувки

Какво е препоръчителното при Халукс Валгус лечение?

  • Поставете торбичка с лед, ако сте прекали много време на крак – В случай че сте прекарали много време на крак, кокалчетата може да са се възпалили. В този случай е добра идея да поставите малка торбичка с лед върху тях. Този метод е изключително лесен за прилагане, а същевременно ефективен за справяне с болката. Просто вземете торбичка с лед от фризера и я поставете върху засегнатата област. Ледът помага да се намали възпалението, като по този начин облекчава и болката.

  • Разгледайте силиконови подложки за кокалчета – Говорейки за лесни за прилагане стъпки, ще споменем и използването на силиконови разделители. В специализирани магазини, а и онлайн се предлагат различни видове силиконови подложки, предназначени специално за предпазване на кокалчетата на краката. Те помагат за намаляване на натиска върху бунионите при носене на обувки. Може да потърсите и да си вземете.

  • Вземете си ортопедични стелки – Поставянето на торбичка с лед може да е добро временно решение, но трябва да помислите и в дългосрочен план какво да направите. Едно от нещата, които препоръчваме, е носенето на индивидуални ортопедични стелки. Те могат да бъдат ценен помощник при лечението на Hallux Valgus. Винаги може да поръчате онлайн, като измерите разстоянието от върха на пръста до края на петата ви. За да не останете разочаровани, препоръчваме да се консултирате със специалист. В МЦ “Д-р Людмил Димитров” разполагаме с апаратура, която ни позволява изработка на ортопедични стелки само за 10 минути.

  • Носете широки и удобни обувки – Както вече споменахме, носенето на тесни, неудобни обувки е сред най-честите причини за поява на състоянието. Вече вероятно се досещате какво какво може да направите. Уверете се, че носите еластични, удобни обувки, които не предизвикват допълнителен дискомфорт. Обувките трябва да осигуряват достатъчно пространство за пръстите на краката и да не притискат кокалчетата на крака. Запомнете, вашият комфорт и здраве са важни, затова винаги давайте предимство на удобството пред външния вид на обувките. Сигурни сме, че не искате още болка.