В част първа разгледахме причините, които най-често предизвикват напрежение и болка в гърба. Разказахме ви, че болката се дели на временна – ако продължава до няколко дни, и на на постоянна – ако не отминава повече от 3 месеца. Ако сте пропуснали статията, ви съветваме да прочетете първо нея оттук

Днес обръщаме поглед към най-задаваните въпроси – какви за възможностите за лечение на болки в кръста и гърба и какво може да направим, за да ги предотвратим. Разказваме ви за начините за облекчаване на болките в областта на кръста и гърба и какво може да правите редовно, за да поддържате гръбначния си стълб здрав. 

Грижа за гръбначния стълб: Превенция на болки и дискомфорт

  • Движете се повече – Както споменахме в част 1, заседналият начин на живот нерядко е причина за болки в гърба. Едно от най-ефективните средства за предотвратяване на тези болки е поддържането на активен начин на живот. Редовните тренировки се превръщат във ваш съюзник в тази битка. Открийте това, което ви носи най-голямо удоволствие. Може да е йога, плуване или ежедневни разходки в парка. Спортът помага за поддържане на здравословно тегло, а както вече знаете – наднорменото тегло е фактор, който може да утежни болките.

  • Старайте се да стоите изправени – Правилната стойка е от съществено значение за здравето на гръбначния стълб. Ако работите в седнало положение, например пред компютър на бюро, се уверете, че то е разположено така, че поставени върху него лактите ви образуват прав ъгъл (90°). Столът следва да е максимално приближен до работната маса, а ходилата ви – да допират земята. Мониторът трябва да е на нивото на очите или малко над него.

  • Не забравяйте да си правите почивка – Уверете се, че си взимате редовно почивки по време на работния ден. По време на тях може да се разходите, да раздвижите тялото си, да направите упражнения за разтягане и укрепване на гръбначния стълб. Тези кратки периоди на физическа активност не само осигуряват по-добро здраве, но и подобряват концентрацията и продуктивността ви, като предотвратяват чувството на умора.

  • Изберете подходящ матрак – Препоръките са да осигуряваме поне 8 часа на организма за почивка. На практика това означава, че трябва да отделяме цяла трета част от денонощието си за сън. Това трябва да ви подскаже колко е важен изборът на матрак, за да избегнете дискомфорт и болки в гърба. На пазара ще намерите богато разнообразие от матраци, като трябва да се съобразите с телото и вашата възраст. Консултантите в магазините подробно ще ви обяснят кой вариант е най-подходящ за вас.

жена търси възможности за лечение на болки в кръста

Справяне с дискомфорта: Лечение на болките в гърба

Разгледахме какво може да правите в ежедневието, за да не се сблъсквате с дискомфорт в кръста и гърба. Ако обаче вече изпитвате такъв, то най-вероятно ви вълнува повече какви са възможностите за лечение на болки в гърба. Ето някои, които можете да обмислите.

  • Акупунктура – Акупунктурата е древна практика за здраве и хармония. Този метод за лечение започва да се прилага първо в Китай, като същността му се изразява в поставяне на тънки игли в определени точки в тялото. Целта е да се възстанови енергийния баланс. Според китайската философия нарушаването на енергийното равновесие е основна причина за болести и акупунктурата е един от методите, чрез които организмът може да възстанови силите и енергията си.

  • Масажи – Масажите са неинвазивен и дори бихме казали приятен начин за намаляване на дискомфорта в областта на кръста и гърба. Подобряват кръвообращението и релаксират мускулите, което от своя страна води до по-добро снабдяване на тъканите с кислород и хранителни вещества. А и не може да отречем, че влияят положително и на психичното ни състояние. Карат ни да се чувстваме заредени и енергични.

  • Кинезитерапия – Редовната физическа активност и упражнения за укрепване на мускулатурата могат да помогнат в борбата с болките в гърба. При кинезитерапията се извършват специфични упражнения и движения, за да се укрепи опорно-двигателния апарат. Кинезитерапевтите разработват индивидуални планове за лечение, като включват упражнения за поддържане подвижността на гръбначния стълб и облекчаване на болката.

Лечение на болки в кръста и гърба: МЦ “Д-р Людмил Димитров”

Статията не замества консултация със специалист. Важно е да направите преглед при медицински специалист, който да постави точна диагноза и да предложи най-подходящото лечение за вашата ситуация. Не отлагайте своето лечение, за да предотвратите задълбочаване на проблема. 

Ако търсите екип от опитни специалисти, заповядайте при нас в МЦ “Д-р Людмил Димитров”. Ще ни откриете в гр. Пловдив, на адрес ул. Брезовска 34, ет. 4.