Дисковата херния засяга хиляди в световен мащаб. Ако наскоро сте били диагностицирани със заболяването, надникнете в блога ни. Статията тук е специално за всички, които наскоро са научили, че имат дископатия. Днес ви разказваме какво може да очаквате от преглед при дискова херния. Ако имате запазен час при невролог и се чудите как ще протече консултацията, прочетете следващите редове. 

Симптоми на дискова херния или как да разпознаете дископатия?

Преди да ви разкажем какво може да очаквате от преглед при дискова херния, е важно да разберем кои са симптомите, издаващи, че може да имате такава. В зависимост от местоположението и размера на хернията, симптомите са различни. Най-често обаче за дископатия издават:

  • Болка в гърба или врата, която се влошава при кихане, кашляне или продължително стоене в изправено положение;
  • Изтръпване на крайниците;
  • Забавяне на рефлексите в ръцете и краката;
  • Намалена чувствителност на засегнатата зона;
  • Нарушена физиологична функция на тазовите резервоари.  

Ако изпитвате подобни симптоми, е важно да потърсите максимално бързо медицинска помощ. Дисковата херния не трябва да се пренебрегва, тъй като прогресирането ѝ може да доведе нарушаване на качеството на живот.

Диагностика на заболяването или как протича един преглед при дискова херния?

  • Снемане на анамнеза – Лекарят ви задава въпроси, за да установи различни данни. Следва да ви попита за сегашното заболяване – оплакванията, които са ви довели в кабинета; дали сте прилагали лечение и ако да, какви са резултатите; какви изследвания сте правили до момента. Част от прегледа трябва да е и снемане на фамилна анамнеза – дали в рода имате близки с дискова херния. Специалистът може да ви зададе и въпроси като какво работите, какъв е начинът ви на живот, спортувате ли.
  • Физикален преглед – След като посочите мястото на болката, лекарят ще направи щателен преглед. Следва да провери чувствителността в засегнатата област и да оцени рефлексите. За целта неврологът може да използва малък чук. Леките почуквания можат да му подскажат за слаби реакции, а оттам да се потвърдят проблемите с опорно-двигателния апарат.
  • Допълнителни изследвания – Преди да предложи лечение, специалистът трябва да бъде сигурен, че поставя правилната диагнозата. За потвърждение може да ви насочи да направите определени изследвания. Невролозите разчитат най-често на рентгенови снимки, компютърна томография (CT сканиране), електромиография (ЕМГ) и запис от ЯМР диагностика. Тези допълнителни изследвания помагат на лекарите да установят къде точно е локализирана хернията и да определят впоследствие най-подходящото лечение.

 

преглед при дискова херния - лекар и пациент

Отговори и въпроси или какво да очаквате по време на прегледа?

По време на прегледа е важно да бъдете честни и подробни при обясняване на симптомите си. Лекарят трябва да ви ще изслуша внимателно. Той трябва да проследи динамиката на оплакванията ви, да направи връзка с други симптоми и заболявания, да уточни резултати от прилаганото до момента лечение (ако има такова). 

След като диагнозата е потвърдена, той ще бъде човекът, който ще предложи подходящо лечение. На база всичко, което е събрал като информация за вас и здравословното ви състояние, специалистът ще предложи различни методи за лечение. 

Лекарят трябва да ви обясни предимствата и рисковете на алтернативите. Ще ви запознае с предлаганите за лечение терапии, тяхната продължителност и цена. В случай че ви насочи към методи за лечение като озонотерапия и лазертерапия, може да бъдете спокойни, че няма да е необходима хоспитализация и че ще се възстановите значително бързо. За разлика от операцията, тези методи не изискват хирургическа намеса и са безвредни и безболезнени, ако се извършват от опитен специалист.

В заключение на казаното

Не е необходимо дисковата херния да протича тежко. Навременната диагностика и лечение помагат за подобрение и връщане към активен начин на живот. Важно е да се консултирате с невролог, ако подозирате, че имате дископатия, и да следвате неговите предписания, за да се върнете към нормалното си ежедневие без болка и усещане за скованост.