Дисковата херния, наречена още и дископатия, е състояние, което засяга гръбначния стълб и което може да предизвика сериозна болка. Пациентите следва да се обърнат към медицински специалист в търсене на начини за справяне с дискомфорта. В случай че и вие имате дископатия, вероятно въпросът, който ви вълнува най-много, е дали е възможно лечение на дискова херния без лекарства и без необходимост от хирургични намеси. Нашият кратък отговор е “да”. 

“Къде да се оперирам от дискова херния?”

Колко време е нужно за възстановяване след операция на дискова херния? Има ли болки след операция на дискова херния? Може ли да се появи отново хернията? Не бързайте да търсите отговор на тези въпроси. 

Операцията следва да бъде последната опция, когато всички други методи не са довели до подходящи резултати или когато има усложнения в резултат на дископатията. Много пациенти се възстановят успешно след прилагане на курс на лечение, включващ алтернативни методи. Винаги се консултирайте с медицински специалист и проучете всички възможности, преди да вземете решение за операция. 

Операция най-често се препоръчва в следните случаи: 

  • Хернията е в напреднал стадий;
  • Пациентът чувства силна болка, която не се повлиява от медикаменти, масажи и алтернативни терапии;
  • Налице е слабост в мускулатурата или парализа на ръцете/краката;
  • Пациентът изпитва затруднения и има проблеми с изхождането и уринирането.

Знаем, че дори мисълта за операция може да бъде плашеща за мнозина. Много пациенти се притесняват от рисковете, свързани с операцията, включително възможните усложнения и периодът на следоперативно възстановяване. Това е абсолютно нормално. Но както споменахме, тя се прави най-често, когато дисковата херния е в напреднал стадий и всички други методи не са дали желания резултат.

лекар и пациент

“Какви са вариантите за лечение на дискова херния без операция?”

  • Масаж – Започваме с този приятен начин за отпускане на мускулите, защото кой не обича масажи? Не казваме, че с масажи ще излекувате дискова херния, но със сигурност те ще ви помогнат да забравите за болката. Масажите ни карат да се чувстват енергизирани, тонизирани, а и извършени от професионалисти, помагат за релаксация на мускулите и подобряване на кръвообращението. Резултатът от това е снабдяване на тъканите с хранителни вещества и кислород и съответно по-бързо възстановяване.
  • Кинезитерапия – В превод от гръцки означава лечение чрез движение и по своята същност тя е именно това – метод за лечение, основаващ се на движението. Кинезитерапевтите разработват индивидуални програми, като чрез тях се постигат няколко цели. Първо, укрепване на мускулите и стабилизиране на позицията на гръбначния стълб. Това може да помогне за намаляване на натиска върху нервите. Второ, програмите на кинезитерапия често включват упражнения за подобряване на гъвкавостта. И на трето място, правилно изпълнявани упражненията и движенията допринасят за облекчаване на болката.
  • Озонотерапия – В областта на хернията (паравертебрално) се инжектира озоно-кислородна смес. Озонът е добре познат с обезболяващите и противовъзпалителните си ефекти. Затова и намира приложение за лечение на дискова херния. Важно е да отбележим, че озонотерапията обикновено не е единична процедура. За да има ефект, е необходим курс на лечение от 10-12 процедури. Колко точно процедури да включва определя медицинският специалист. В края на лечението пациентите се радват на приглушена болка и намален размер на хернията. Повече за механизма на действие може да прочетете тук.
  • Лазертерапия – Нерядко се препоръчва комбинация от два метода – озоно- и лазертерапия. Съчетаването им дава отлични резултати, тъй като чрез лазера инжектираната озоно-кислородна смес се разпределя равномерно. За любопитните да научат повече препоръчваме ето тази статия.

МЦ “Д-р Людмил Димитров” специализира в лечение на дискова херния чрез неоперативни методи. 

Медицински център “Д-р Людмил Димитров” е разположен в Пловдив. Специализира в диагностика и лечение заболявания на опорно-двигателния апарат с неоперативни методи. Щастливи сме, че името на клиниката се утвърди сред водещите за лечение на дискова херния. Екип от доказани професионалисти, модерна апаратура и индивидуален подход са сред нещата, на които държим, и това, което кара пациентите да ни се доверяват повече от 15 години.