Болката в гърба, предизвикана от дискова херния, може да бъде изключително неприятна и ограничаваща. За мнозина диагнозата носи не само физически, но и емоционален стрес. Тази статия е за всички, които наскоро са чули диагноза дискова херния и търсят начини как да се справят с болките в гърба. 

Как да облекчите болки в гърба при дискова херния?

Преди да ви дадем насоки как да се справите с дискомфорта в областта на гърба, нека разгледаме кои са факторите, които водят до обостряне на болките:

  • Неправилна позиция на тялото
  • Стар и неудобен матрак
  • Високи обувки
  • Наднормено тегло

Първи стъпки при болки в гърба и кръста при дископатия

Първо и най-важно е да се консултирате с лекар. Той следва да потвърди, че това е точната диагноза и да ви предложи подходящо лечение. Операция обикновено е необходима само в краен случай. Поне в това вярваме ние в МЦ “Д-р Людмил Димитров”. 

Как обикновено протича преглед при специалист – може да прочетете в тази статия. Постарахме се да дадем максимално подробна информация за това какво да очаквате по време на прегледа. Сега ще обобщим, че лекуващият специалист трябва да ви даде препоръки за облекчаване на сковаващите или периодично появяващите се болки в гърба. Той следва да ви насочи към подходящо лечение. В по-тежките случаи на дископатия операцията може да е неизбежна, но в начални етапи отлични резултати дават неоперативни методи като лазер и озонотерапия. 

Неоперативно лечение и упражнения при дискова херния

Облекчаването на болката в гърба при дискова херния изисква търпение, ангажираност и комплексен подход. Какво означава това? 

На първо място, че няма лечение, което да доведе бързо до пълно излекуване. Когато говорим за лечение на дискова херния, говорим за продължителен процес. Тялото има нужда от време, за да се възстанови.

На второ място, вие самите трябва да сте ангажирани и мотивирани лечението да се случи. Дори да намерите най-добрия специалист, ако вие не сте активен участник в лечението и не промените ежедневните си навици, трудно ще видите желаните резултати.

Последно, но не и по значение, лекарят не трябва да разглежда дископатията изолирано. Той следва да отчете причините, довели до появата ѝ, и да предложи лечение, съобразено с цялостното ви здравословно състояние. 

дискова херния

Озонотерапията е ефикасен метод за неоперативно лечение на дискова херния, но е неприложим при пациенти с непоносимост към озон и прекарали наскоро инфаркт на миокарда. Точно затова е важно лекарят да познава в детайли вашето здравословно състояние. Само така ще може да предложи най-доброто възможно лечение.

Когато говорим за лечение при дископатия, следва да споменем кинезитерапията. Нейната основна цел е подпомагане възстановяването на гъвкавостта и силата на гръбнака. За разликите между активна и пасивна и как всъщност упражненията помагат за подобряване качеството на живот – четете тук.

Купете си удобен матрак

Ако вашият сегашен матрак е стар или неудобен, може би е време да инвестирате в нов и удобен. Под удобен имаме предвид по-твърд, за да осигурите стабилна позиция на гръбначния стълб. Удобният матрак не означава само мекота, а комфорт и грижа гръбначният стълб да е в правилна позиция. Средно ⅓ от денонощието ни минава в сън, а сънят е период на възстановяване на тялото и ума. Удобният матрак не само намалява риска от болки и напрежение в гърба, а и позволява пълноценна почивка. 

Редуване на топли и студени компреси

Този подход се основава на ротация топло-студено, с цел релаксация на мускулите и намаляване на възпалението. Може да се отпуснете в топла вана например. Тя подобрява кръвния поток. Артериите и вените се разширяват и пренасят към цялото тяло кислород и полезни вещества. Студените компреси, от друга страна, помагат за намаляване на възпалението и облекчаване на отока. В някои случаи редуването на топло и студено може да даде добри резултати. Не забравяйте обаче да попитате своя лекар, преди да изпробвате този метод. 

Носете подходящи обувки

Какви обувки слагате всеки ден? Специално за дамите ще кажем, че високите токчета често са символ на елегантност и стил, но е важно да обърнете специално внимание на това как те влияят върху гръбнака при ежедневното носене. В ежедневието по-добре залагайте на равни или обувки с нисък ток, за да си осигурите добра опора. 

В заключение

Най-добрият начин да се справите с дискомфорта, е да избягвате тези дейности, които усилват вашите болки в гърба при дискова херния. Припомнете си кои дейности трябва да избягвате, ако имате дископатия, старайте се да поддържате тялото си изправено и заложете на ниски обувки в ежедневието.